Z GIBANJEM ZAČENJA 450 LOKACIJ PO SLOVENIJI

  566

  Simbioza Giba – Danes začenja z gibanjem 450 lokaciji po celotni Sloveniji


  Ljubljana, 21. september –  Na uradni otvoritvi vseslovenskega projekta Simbioza Giba, ki je danes potekala na Fakulteti za šport, so organizatorji tudi uradno odprli vrata letošnji Simbiozi, ki sicer poteka v tednu med 21. in 27. septembrom po celotni Sloveniji.

  Direktorica Simbioza Genesis, socialno podjetje Ana Pleško je ob pričetku otvoritve poudarila, da bo Simbioza vedno čudovita zgodba, ki povezuje različne generacije po celotni Sloveniji: "Kaj Sloveniji, enkrat bo zaobjela celoten svet. Ni važno, ali gibamo, se računalniško opismenjamo ali pa enostavno, medgeneracijsko sodelujemo, to bo vedno naša Simbioza."

  Z današnjim dnem se namreč odpira več kot 450 lokacij – sodelujejo vrtci, osnovne in srednje šole, različna društva in klubi ter drugi ponudniki lokacij. Simbiozi Giba se je priključilo tudi 27 občin, ki s podporo občinskim ambasadorjev širijo sporočilo: "Gibanje je življenje in življenje je gibanje."

  Sklepna misel današnje otvoritve je, da zdravje in gibanje v vseslovenskem projektu Simbioza Giba pleteta vezi, ki jih ni mogoče prekiniti. Skozi akcijo in projekt zagovarjajo, da gibanje pomeni življenje in življenje je gibanje, zato je ključnega pomena, da sporočilo o zdravem načinu življenja širimo in krepimo zavest o pomenu dnevnega gibanja za zdravje človeka in kvalitetnejšo življenjsko obdobje.

  Govorci so svoje govore namenili pomenu zdravja in gibanja v Sloveniji ter projekt Simbioza Giba prepoznali kot pomemben člen na lokalnem in nacionalnem nivoju.

  Jožica Maučec Zakotnik, dr. med. sec., predstojnica Centra za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja: "Naša želja je, da skupaj s partnerji odpremo zdravstvene domove, športne objekte, vrtce, šole, delovne organizacije in druge lokacije ter združimo ponudnike različnih gibalnih aktivnosti in vse, ki bi si želeli začeti, nadaljevati ali pa preizkusiti nekaj popolnoma novega."

  Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje: "Na Ministrstvu za zdravje pozdravljamo in po svojih zmožnostih podpiramo vse projekte, ki želijo razgibati Slovenijo, saj je to v skladu s cilji strateškega dokumenta o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki je začrtal okvir za sodelovanje vseh partnerjev, tako vladnih kot nevladnih, za doseganje skupnih ciljev."

  Rok Marguč, slovenski deskar in ambasador akcije Simbioza Giba: " Meje, do katerih zmoremo in strah si predstavljamo sami, telo jih ne pozna. Zato želim, da v tednu, ki je pred nami, maksimalno izkoristite odličen projekt Simbioze. Naj vam gibanje v naravi postane način življenja."

  Milan Žvan, dr., dekan Fakultete za šport:
  "V času, v katerem smo se znašli, je potrebno oživiti tradicionalne oblike druženja, predvsem športne. Očitki, da delamo premalo za šport, so namreč vedno bolj resnični. To je naša priložnost in morda je ravno Simbioza Giba začetek drugačnega razmišljanja vseh nas.

  Prejšnji članekKOPALNA KAD GK – COMPAKT, NOVO, PRODAMO
  Naslednji članek15. F3ŽO V DUHU VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA