Z AKTIVNIM TRANSPORTOM DO BOLJŠEGA ZDRAVJA

  444

  Pred Evropskim tednom mobilnosti 2013

  Ljubljana, 13. september 2013
  – Prihodnji teden, od 16. do 22. septembra, bo potekal Evropski teden mobilnosti, ki letos nosi geslo »Vaš korak za čistejši zrak«. Geslo poleg skrbi za čistejše okolje tokrat posebej izpostavlja pomen aktivnega transporta. Pešačenje, kolesarjenje ali tek kot oblike aktivnega transporta v kombinaciji z javnim prevozom nimajo samo pozitivnih učinkov na naše okolje, ampak pomagajo tudi pri izboljšanju gibalnih navad. Na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) zato svetujemo, da prebivalci izkoristijo to priložnost ter spremenijo transportne navade za boljše zdravje ljudi in okolja.

  Po podatkih raziskave IVZ iz leta 2008 kar približno 60 odstotkov prebivalcev Slovenije, ki živijo v mestih, na delovno mesto prihaja z avtomobilom. Posebej zanimiv je podatek, da je 40 odstotkov anketiranih avto uporabljalo tudi za zelo kratke razdalje, od pol do dneh kilometrov.

  »Dva kilometra v mestnem okolju s prometom, križišči, semaforji in prehodi za pešce pomeni največ pol ure hoje ali največ 15 minut kolesarjenja. V skandinavskih državah niso redki, ki kolesarji do delovnega mesta tudi več kot 10 kilometrov. Tudi če bi za aktivno pot v službo potrebovali več časa kot z avtomobilom, je razlika v času še vedno manjša, kot če bi se odpravili na rekreacijo od doma. Samo pomislite, kolikokrat se za nezadostno telesno dejavnost izgovarjate na pomanjkanje časa,« je opozorola asist. Janet Klara Djomba z IVZ in dodala: »Za ohranjanje zdravja je potrebnih 30 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti dnevno, ki se lahko razdelijo na krajše enote dolge vsaj 10 minut. Če razdalja do službe to omogoča, lahko 30 minut kolesarjenja ali malo hitrejše hoje lahko »opravimo« že samo s potjo v službo in nazaj domov!« Če pa je pot v službo vseeno predolga za pešačenje ali kolesarjenje, je smiselno »aktivno« opraviti vsaj krajše poti. Tako se na manjše nakupe v bližnji trgovini odpravimo peš ali s kolesom, za telesno dejavnost pa se lahko izkoristi tudi pot na roditeljski sestanek, srečanje s prijatelji ali podobno.

  Pri spodbujanju telesne dejavnosti so pomembni starši in zdravstveni delavci
  Pomembno vlogo pri svetovanju zdravega življenjskega sloga, kamor spada tudi telesna dejavnost, imajo zdravstveni delavci. »Spodbujanje aktivnega transporta, to je pešačenje ali kolesarjenje v službo, šolo in različnih opravkih, je izredno učinkovit način za povečanje stopnje telesne dejavnosti, ki je nujno potrebna za ohranjanje zdravja in preprečevanje kroničnih bolezni. Študije v preteklosti so pokazale, da spodbujanje aktivnega transporta bolj učinkovito poveča celotno količino telesne dejavnosti kot pa spodbujanje rekreativnih dejavnosti.« je povedala asist. Janet Klara Djomba z IVZ in opozorila:

  »Pomembno je tudi, da smo dober zgled svojim otrokom in ostalim družinskim članom ter tudi njih spodbujamo k okolju in zdravju prijaznim načinom transporta. Ali ste prepričani, da je pot v šolo za vašega otroka res tako neprimerna za hojo, da ga morate peljati z avtomobilom? Zakaj se ne bi enkrat na pot odpravili skupaj z vašim šolarjem? Morda mu boste lahko svetovali, kako se naj obnaša na kritičnih mestih ali pa našli bolj varno različico poti«.

  22. septembra je tudi Dan brez avtomobila
  , ko bodo v številnih slovenskih krajih mestna središča zaprli za motorizirani promet in tako pešcem in kolesarjem omogočili varno in neovirano pot. Namesto, da se prebivalci jezijo nad obvozi in zastoji, naj raje izkoristijo to redko priložnost in se z družino sprehodijo po ulicah brez motečega hrupa in smradu. Morda bodo ob tej priložnosti v svojem kraju odkrili celo kaj novega!

  Prejšnji članekKAKO JE Z BONUSOM ZA PODALJŠANO DOBO?
  Naslednji članekPOŽAR V PRISTANU – PREDSTAVITEV PGD VIPAVA