VSE VEČ SLADKORNE BOLEZNI V SLOVENIJI

  519

  Število bolnikov s sladkorno boleznijo v Sloveniji strmo narašča. V letu 2014 je bilo pri nas 104.550 bolnikov s sladkorno boleznijo, ki so prejemali zdravila za zniževanje krvnega sladkorja. Še posebej narašča število prebivalcev s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je po večini povezano s staranjem prebivalstva in neugodnimi spremembami v življenjskem slogu, zaradi česar naraščujoči trend pričakujemo tudi v prihodnje. Zato je zelo pomembna promocija zdravja in zdravega načina življenja v populaciji. Sladkorno bolezen tipa 2 lahko preprečimo ali odložimo na kasnejše obdobje, pri čemer je izjemno pomembno zgodnje prepoznavanje in pravočasno zdravljenje. Tako lahko preprečimo kasnejše zaplete v razvoju bolezni.

  V Sloveniji se glede na podatke zbirke zdravil na recept število prejemnikov zdravil za sladkorno bolezen vsako leto poveča za 3 % (približno 2.500 oseb). Po podatkih raziskave EHIS pa je med osebami, starimi 15 let in več, v letu 2014 ocenjena prevalenca sladkorne bolezni 6,9 % prebivalcev (interval zaupanja: 6,3–7,6 %). Leta 2014 je bilo v Sloveniji 104.550 bolnikov s sladkorno boleznijo, ki so prejemali zdravila za zniževanje krvnega sladkorja.

  Tudi podatki Raziskave o zdravju in vedenjskem slogu, ki jo je NIJZ izvedel med leti 2001–2012 na prebivalcih Slovenije, starih 25 do 64 let, kažejo na porast sladkorne bolezni. Visoko ali zelo visoko tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2 v prihodnjih 10 letih je bilo po modelu FINDRISC ugotovljeno pri 28 % vprašanih, starih 55–64 let. V tej starostni skupini je sladkorna bolezen pri moških v porastu in je skoraj dvakrat pogostejša, kot pri ženskah. Med bolniki s sladkorno boleznijo ima 69 % zvišan krvni tlak, 67 % dislipidemijo, 41 % debelost, kadilcev pa je 19 %. Tretjina bolnikov se ne prehranjuje v skladu s priporočili in le polovica je dovolj telesno dejavnih. Delež debelosti med odraslimi leta 2012 pa je znašal 17,4 %. Prav nezdrave izbire življenjskega sloga, ki prispevajo k nastanku sladkorne bolezni, zlasti nezdravo prehranjevanje, čezmerna hranjenost in debelost ter nezadostna telesna dejavnost, so imele v tem obdobju trend naraščanja.

  SLADKORNA BOLEZEN V SLOVENIJI LETA 2014

      104.550 bolnikov s sladkorno boleznijo je prejemalo zdravila za zniževanje krvnega sladkorja
      28,3 milijona evrov za zdravila za zniževanje krvnega sladkorja
      16,2 milijona evrov za medicinske pripomočke za zdravljenje sladkorne bolezni
      35.400 bolnikov je naredilo preko 25 milijonov meritev krvnega sladkorja

  Po podatkih Katedre družinske medicine Medicinske fakultete v Ljubljani je bila decembra 2014 v mrežo vključenih že več kot polovica vseh ambulant družinske medicine v Sloveniji, skupaj 435 referenčnih ambulant družinske medicine, ki so skrbele za 802.356 opredeljenih oseb. V letu 2015 pa deluje že 600 referenčnih ambulant, ki v svoje programe preprečevanja, zgodnjega prepoznavanja in kompleksne oskrbe zajemajo skupaj slabo polovico oziroma 50.000 bolnikov s sladkorno boleznijo, za katere v skladu z enotnim  protokolom obvladovanja sladkorne bolezni tipa 2 skrbijo timi družinske medicine (specialist splošne/družinske medicine, diplomirana medicinska sestra/tehnik in srednja medicinska sestra/tehnik).

  Prejšnji članekVODIČ PO ŽIVLJENJSKIH ZAVAROVANJIH
  Naslednji članekSTARANJE PREBIVALSTVA, PREDLOGI UKREPOV