VRTIČKARSTVO OHRANJA STAREJŠE AKTIVNE

  1111

  Vrtičkarstvo in urejanje okolice svojega doma je mnogim starejšim v veliko veselje. Delo na vrtu jih motivira, da del dneva preživijo v stiku z naravo in se ne zapirajo med štiri stene. S skrbjo za vrt si lahko pridelajo zdravo domačo zelenjavo in sadje, prispevajo k večji samooskrbi z ECO neoporečnimi pridelki, si zmanjšajo strošek za prehrano in hkrati poskrbijo za svoje zdravje. Tako si z ohranjanjem vajenega življenjskega stila vzdržujejo psihično in seveda tudi fizično kondicijo, kar je pri starejših osebah še posebej pomembno.

  Za doseganje pozitivnih učinkov na zdravje je po raziskavi švedskih znanstvenikov, ki je zajela preko 4000 ljudi, dovolj že, da se odpravite na vrt. Starejši preživijo več časa sede in se manj gibljejo kot ljudje v drugih starostnih skupinah, zato je njim že sprehod do vrta zmerna dnevna aktivnost, pri kateri se pospeši srčni utrip, kar ima vpliv na kardiovaskularno zdravje in dolžino življenja pri starejših.
  Z leti pa starejšim nekatera opravila na vrtu zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov postanejo pretežka in jih ne morejo več samostojno opravljati.
  Na brezplačno številko 080 10 10 mreže MATIjA se je v času prebujanja narave in pričakovanih del na vrtu obrnilo kar nekaj starejših ljudi za pomoč. Glavnina povpraševanja se je nanašala na zahtevnejša dela, kot so obrezovanje sadnega in okrasnega drevja, prekopavanje vrta,…
  Prejeli smo tudi klic starejšega zakonskega para iz Ljubljane, gospa jih šteje osemdeset, mož pa je že v devetdesetih letih. Zadnja leta sama ne zmoreta več vsega postoriti na vrtu. Želita pa si obdelan vrt, da bosta na njem pridela vsaj nekaj domače zelenjave, z veseljem opazovala dogajanje na njunem vrtu in uživala na prostem. Predstavili smo jima ponudbo tako plačljivih storitev kot prostovoljca, ki se nam je javil pred časom, je prav tako iz Ljubljane in je pripravljen prostovoljno pomagati starejšim, ker stanuje v bloku bi z veseljem poprijel za kakšno delo na prostem. Ko smo ju kasneje poklicali, sta nam zaupala, da sta zelo zadovoljna s prostovoljcem, ki jima bo prišel občasno pomagat, za večja dela pa sta se dogovorila z enim izmed ponudnikov za urejanja vrta, članom mreže MATIjA, s katerim so že pripravili načrt, kaj bo letos raslo na njunem vrtu.

  Pomlad je prispela tudi na mrežo MATIjA – nacionalno točko za starejše, kjer starejšim na brezplačni številki 080 10 10 nudimo dostop do vseh informacij in ponudbe, ki jo potrebujejo za vzdrževanje vrta in okolice doma (sadike, zemljo, vrtno orodje, vrtnarske storitve…), da bodo lahko dalj časa kvalitetno živeli v domačem okolju.
  Več informacij: Mreža MATIjA
  info@cd-matija.si
  www.cd-matija.si 

  Prejšnji članekO POMENU OSKRBOVALCEV S PRIMERI DOBRE PRAKSE
  Naslednji članekVESELE ŠTAJERKE MED PEGAZOVIMI STANOVALCI