VARNA VOŽNJA PO SNEGU JE LAHKO PRAVI UŽITEK

  508

  Znate varno voziti v zimskih razmerah? Vožnja pozimi je lahko užitek, če le upoštevate nekaj zlatih pravil.
  Končno se je sneženje malo umirilo, pred nami je lep vikend, kot nalašč za kak izlet. Napoveduje se otoplitev, takoj za njo pa ohladitev in v torek nova pošiljka snega. Zato lahko pričakujemo tudi poledico in nikakor ne škodi, da si malce obnovimo priporočila vožnje v zimskih razmerah. 

  Načrtujte pot že doma

  Važno je vedeti, da v zimskih razmerah pot traje dlje in si zato zanjo vzeti več časa. Na portalu http://www.promet.si  poiščite aplikacijo »načrtovanje poti« in izberite najoptimalnejši plan. Dobro se obnesejo tudi Google Maps – maps.google.com, Via Michelin – viamichelin.com, Ovi by Nokia – maps.ovi.com …  Seveda ima danes tudi že vsak pametni mobilni telefon na razpolago kup aplikacij – od GPS navigacije do načrtovalcev poti. Med vožnjo naj se z njimi igračka izključno sopotnik, ali pa si navigacijo nastavite že doma.     

  Pred odhodom obvezno preverite tudi vreme  ter prometne razmere

  Vreme preverite na Toyota centru Ljubljana. Seveda smo pravi naslov tudi za menjavo vašega vozila za preverjeno najbolj zanesljiva nova vozila znamke Toyota, ali pa celo za rabljeno, toda 100% preverjeno vozilo druge znamke z garancijo.

  Nazaj k opremi: najboljše so seveda kakovostne zimske gume, še bolje, da so v prtljažniku za vsak slučaj tudi verige. Ne pozabimo na strgalo za led, metlico in lopato, dovolj ustrezne tekočine za stekla ter na kakovostne metlice brisalcev ….  Avto pred vožnjo dobro očistimo snega.

  Poleg avta dobro opremite tudi sebe. Topla oblačila, rokavice, kapa in nepremočljiva, topla obutev, ki ne drsi in v katerih lahko neovirano vozite, so dobra popotnica za prijeten izlet.

  Predvsem pa se oborožite z mirnimi živci in potrpežljivostjo. Pozimi lahko pričakujete zastoje, zato je modro imeti vedno dovolj goriva – kazalec naj ne pade pol polovico rezervoarja. Za piko na i spakirajte še termovko s čajem, odejo, baterijsko svetilko ter avtopolnilec za vaš mobilni telefon.

  Vozite počasi, pozorno in predvsem umirjeno  

  Med vožnjo se izogibajte nenadnim in sunkovitim manevrom.  Predvidevajte vnaprej in se poskusite pripraviti na morebitne situacije ter – na izpostavljenih mestih cestišča  – poledenele dele. Povečajte varnostno razdaljo in zmanjšajte hitrost.
  Vozite čimbolj enakomerno in nikar ne spreminjate smeri sunkovito. Če menjate vozni pas iz utrjenih kolesnic, odločno držite volan ter vztrajajte v smeri vožnje. Tudi pri speljevanju veljajo ista pravila: nikar sunkovito, temveč z občutkom. Če speljujete v klanec, lahko – v kolikor razmere dovolijo (širina vozišča, odsotnost prometa) – za lažji start speljete v smeri počez in nato obrnete avto v klanec.

  Zavirajte rahlo, po potrebi postopno z večkratnim pritiskom na stopalko. Pri vklopu ABS na zavoro pritisnite odločneje. Morda je dobro vedeti, da je zavorna pot izven zglajenih kolesnic lahko krajša.

  Če avto zanese, nikar ne pričnite sunkovito zavijati ali zavirati, smer popravljajte z mirnimi korekcijami volana.
   
  Žal teoretični nasveti niso niti pol tako učinkoviti, kot praktične izkušnje. Vsem, ki še nimate veliko kilometrine, ali pa ne vozite pogosto, res toplo priporočamo katerega od praktičnih tečajev varne vožnje, v katerih lahko v kontroliranih razmerah preizkusite, kaj pomeni zdrs vozila, kaj pomeni sunkovito zaviranje in drsenje, kakšen občutek je, ko se vklopi ABS in kako odreagirati…   

  Če vas vremenske razmere ujamejo nepripravljenega, oziroma se v njih za volanom ne počutite suvereni, pa avto pustite na prvem počivališču in pokličite taksi.
  Spomnite se na pametni nasvet za vožnjo v snegu naših babic: »Če ni res nujno, v takem vremenu ne hodi z avtom.«

  Želimo vam srečno ter veliko veselja na zimskih potepanjih! 

  Prejšnji članekSOSTANOVALCE IŠČEMO! SVETOVALNICA BIVANJE
  Naslednji članekVLOGA STARIH STARŠEV PRI VZGOJI VNUKOV