UPOKOJENSKI DOMOVI, KAKO DO POSTELJE?

  700

  Katera so najpogostejša vprašanja in odgovori, ki zanimajo starejše, ko pridejo v leta, ko ne morejo več skrbeti zase?
  Zbirka koristnih naslovov, nasvetov in povezav je dostopna v obliki pričujočega spletnega portala, pomoč pa ponujamo tudi prek brezplačne telefonske številke 080 22 46 kjer dežurni sprejemamo najrazličnejša vprašanja. Navajamo, katera so najbolj pogosta in tudi kratke odgovore na njih. 

  V dom ali ne?

  Potrebujemo nasvet, kaj lahko naredimo z ostarelim dedkom, da bi mu bilo lepo, a da pri tem zaradi svojih potreb ne bi oviral našega življenja.  Želimo vpogled v možnosti, ki se ponujajo, da se bomo potem lažje skupaj odločili.
  Kljub temu, da je starost večinoma obdobje z enakimi skupnim imenovalcem, se primer od primera razlikuje in ga je treba reševati prilagojeno individualno. Ne gre pa le za izbiro, v dom ali ne. Večini svetovalci varna starost.si  za začetek priporočajo opciji pomoči na domu , nato morda selitev v oskrbovano stanovanje. Vse pa je seveda odvisno še od vrste posebnosti, kot denimo kakšne so želje, kakšno je zdravstveno stanje, koliko finančnih sredstev je na voljo, regionalne preference in še marsikaj. Pri svetovalcu varnestarosti.si je možno naročiti osebno analizo nastanitvenih možnosti, z njeno pomočjo pa je odločitev za ustrezne aktivnosti lažja. Pomagamo lahko tudi z nasveti in povezavami strokovnjakov iz različnih področij. Za več o tem kliknite: SVETOVANJE ZA STAREJŠE

  Resnica o čakalnih vrstah

  Kako do proste postelje v domu? Kakšen je postopek, koga je treba poklicati, kolikšne so čakalne vrste v posameznih domovih?
  Postopek je v teoriji enostaven: prijava v čakalno vrsto, praviloma najbližjega doma za starejše, kjer se pridružite, po zadnjih podatkih, 17.000 čakajočim. V praksi seveda ni tako. Ocenjuje se, da je takih, ki nemudoma potrebujejo namestitev v domu mora desetina tega števila. Ostali so oddajali prošnje ‘na zalogo’ ali pa je velika količina  vpisov v čakalno vrsto celo posledica neažurnega evidentiranja. Večji problem s prostimi kapacitetami je zagotovo v Ljubljani z okolico. Rešitev v nuji je morda bolj oddaljen in zato manj zaseden ‘prehodni’ dom, kjer počakamo na prosto mesto v domu, ki si ga želimo. Druga stran medalje o zasedenosti kapacitet domov za ostarele je denimo Pomurje, kjer naj bi bilo preko 250 nezasedenih postelj. Stanje je od doma do doma različno. Poklicati je treba domske socialne delavke in preveriti.
  Kliknete lahko: SEZNAM DOMOV ZA STAREJŠE in preverite sami. Lahko pa pokličete nas in mi pridobimo informacije v vašem imenu, pripravimo vam analizo trenutnih nastanitvenih možnosti. Tu so svetovalci pred nekom, ki šele začne iskati proste kapacitete v domovih, v veliki prednosti, saj informacije o posameznih domovih redno spremljajo in urejajo.

  Prejšnji članekDELAVNICA DRUŠTVA HOSPIC, ODBOR GORENJSKA
  Naslednji članekNOVO: HUJŠANJE V SKUPINI “VITKO ŽIVLJENJE”