TURISTIČNO ZAVAROVANJE: PRIMERJAVA S TUJINO

  1195

  TURISTIČNO ZAVAROVANJE: Majhne zavarovalne vsote ostajajo v Sloveniji tradicija

  Cene turističnih zavarovanj so na prvi pogled dokaj ugodne, sklenitev pa je enostavna – zavarujete se lahko le z nekaj kliki na spletu ali celo s SMS-sporočilom tik preden greste na pot. A splača se preveriti, kaj vam turistično zavarovanje sploh zagotavlja in kakšne so omejitve, poudarjajo na ZPS. Le z izbiro zavarovanja po meri vaših aktivnosti in počitniške destinacije, boste v primeru težav ustrezno zavarovani.

  Turistična zavarovanja ponudniki prodajajo v paketih, kar  pomeni, da se z enim produktom zavarujete za primer bolezni, poškodb in drugih zdravstvenih težav v tujini, hkrati pa lahko paket vključuje tudi zavarovanje prtljage, nezgodno zavarovanje, zavarovanje odgovornosti, zavarovanje pravne zaščite in podobno. Široko kritje se zdi na prvi pogled smiselno, pa je takšno tudi potem, ko preverimo dejansko vsebino ponudbe? "Na ZPS že leta opozarjamo na majhne zavarovalne vsote, ki v primeru takšnih in drugačnih nevšečnosti med počitnicami v tujini ne zagotavljajo zadostnega kritja. Dodatna težava je togost paketov, saj je skoraj nemogoče najti ponudbo, ki vključuje le kritja, ki jih želimo," izpostavlja Mojca Štrucl iz ZPS.

  Tudi dražja zavarovanja ne zagotavljajo dovolj

  Turistično zavarovanje za tedenske počitnice v evropskih državah lahko v Sloveniji lahko sklenete že za nekaj manj kot 10 evrov. Ti paketi običajno vključujejo zdravstveno zavarovanje z zavarovalnimi vsotami od 10.000 evrov do 25.000 evrov, nujne zobozdravstvene storitve do 100 evrov in le malo ali sploh nič drugega. Za zavarovanje, pri katerem je zavarovalna vsota za zdravstvene storitve bistveno višja (od 100.000 do 250.000 evrov), boste morali odšteti 20 evrov ali več. Če želite še dodatna zavarovanja (prtljaga, nezgodna, odgovornost, pravna zaščita …), vam nekateri paketi, ki pa so bistveno dražji (30 evrov in več za tedenske počitnice v evropskih državah), to omogočajo ali pa sploh ne. Tudi najdražji paketi vsebujejo številne omejitve glede zavarovalnih vsot – npr. nujne zobozdravstvene storitve do 300 evrov ali prtljaga do 200 evrov, poudarjo na ZPS.

  Vzemite si čas za izbiro

  Pri izbiri zavarovanja se ni dobro prenagliti, za odločitev naj bo bistvena vsebina zavarovanja. "Posebej, če se odločate za sklenitev zavarovanja na daljavo (prek spleta, telefona, sporočila
  SMS …), si pri kratkoročnih zavarovalnih pogodbah za potovanja in prtljago v trajanju manj kot en (1) mesec, ne morete premisliti. Pravica do odstopa od pogodbe, sklenjene na daljavo, namreč za ta zavarovanja ne velja, " opozarja Mojca Štrucl.

  Angleži za nižjo ceno dobijo bistveno več

  So pa na ZPS s hitro primerjavo ponudbe turističnih zavarovanj v Sloveniji in na britanskem trgu ugotovili, da so zavarovalne vsote pri najugodnejših zavarovanjih najmanj 2,4 milijona evrov za zdravstvene storitve v Evropi, 1.850 evrov za zavarovanje prtljage in 4.000 evrov za odpoved potovanja. Medtem ko je najvišje kritje, ki so ga za tedenske počitnice v Evropi našli pri nas, »borih« 250.000 evrov za zdravstvene storitve. In če ste morda pomislili, da morajo britanski potrošniki za takšno zavarovanje plačati zelo visoko premijo, ste se zmotili. Za premijo odštejejo od 11 do 14 evrov, kar je manj kot pri nas. Kot poudarjajo na ZPS, bo očitno Janez moral za svoje turistično zavarovanje odšteti precej več denarja kot John, če pa bo na dopustu John imel neprijetnosti, bo kljub temu v bistveno boljšem položaju kot Janez.

  Več na

  Prejšnji članekNATEČAJ ZA OBLIKOVANJE NOVOLETNE VOŠČILNICE
  Naslednji članekALI SO NADOMESTKI MESA IN SIRA RES BOLJ ZDRAVI?