TUDI ŽIVLJENJE S STOMO JE LAHKO BREZSKRBNO

  1368

  Po podatkih ZZZS v Sloveniji živi okrog 2500 stomistov, večina je stomistov s črevesno stomo (kolostomo ali ileostomo), okrog 10 odstotkov pa je urostomistov. Stomisti so postali zaradi različnih vzrokov, npr. vnetnih črevesnih bolezni, raka na črevesju, raka na mehurju, raznih poškodb, ali pa so bili rojeni z različnimi razvojnimi nepravilnostmi anusa in danke ali sečil.

  Kaj je stoma?

  Beseda stoma izvira iz grškega jezika in pomeni »usta oz. odprtina«. Je kirurško izoblikovana odprtina na trebušni steni, skozi katero črevo izloča svoje izločke. Stoma ni rana, temveč nadomestna odprtina za izločanje. Kirurški poseg je pomemben za izboljšanje kakovosti življenja bolnika z npr. ulceroznim kolitisom, Chronovo boleznijo, družinsko polipozo, rakom na mehurju, črevesju in danki, pri poškodbah danke in prirojenih nepravilnostih ter nekaterih drugih boleznih.

  Glede na del črevesja, na katerem je bila stoma narejena, ločimo kolostomo, narejeno na debelem črevesju, in ileostomo, narejeno na tankem črevesju. Obe stomi sta lahko začasni ali stalni. Poznamo še urostomo, pri kateri se zaradi bolezni, prirojenih nepravilnosti ali poškodb sečil urin izloča prek odprtine na trebušni steni. Urostoma je običajno stalna stoma in ohranja normalno delovanje preusmerjenih sečil.

  Kako je stoma videti?

  Stoma je rdeče barve, takšna je tudi sluznica celotnega prebavnega in urogenitalnega sistema. To pomeni, da je dobro preskrbljena s krvjo. Ker je na vrhu prepredena s tankimi žilicami, pri čiščenju pogosto krvavi. Krvavenje se lahko primerja s krvavenjem dlesni in se običajno hitro ustavi. V stomi ni nobenih živčnih končičev, tako da je stoma praktično neobčutljiva. Zaradi peristaltike, ki potiska blato proti izhodu, se stoma na pogled premika. Običajno se osem tednov po operaciji tkivo umiri, oteklina se zmanjša in izgine, postopek celjenja je zaključen. Negovanje stome je enako intimni negi, zato ji je potrebno posvečati posebno skrb. Za nego stome se uporabljata voda in milo, za nego in čiščenje okolne kože pa včasih čistilna tekočina in robčki, ki s kože odstranjujejo ostanke lepil, ki na koži ostanejo po uporabi medicinskih pripomočkov.

  Izdelki za oskrbo stome BBraun

  Življenje se po uvedbi stome zagotovo spremeni, zato je zelo pomembno, da bolnik premaga začetne strahove in odpor, se z njimi sooči in sprejme stomo kot del svojega telesa. Pri tem procesu pa je izjemno pomembna podpora bližnjih, kakor tudi pravilna izbira pripomočka, saj se s tem stomist izogne poznejšim zapletom, kar pa mu omogoči kakovostno in polno življenje.
  Na trgu je več proizvajalcev pripomočkov. Med njimi je tudi svetovno priznano nemško podjetje BBraun, katerega izdelke na slovenskem trgu že dve leti trži farmacevtska družba Medis.

  Pripomočki za oskrbo stome proizvajalca BBraun so bili razviti v  sodelovanju s stomisti in medicinskim osebjem, izdelani so iz visokokakovostnih materialov s pomočjo najnovejše tehnologije. Iz palete izdelkov proizvajalca BBraun lahko izpostavimo edinstvena izdelka  Flexima in Flexima Key, ki predstavljata najnovejši pristop k oskrbi stome. Vse izdelke za oskrbo stome BBraun odlikuje odlična zanesljivost, visoka prožnost, udobje in enostavna namestitev, kar stomistu omogoča brezskrben dan.

  Pokličite na brezplačno številko 080 87 86 za več informacij o izdelkih za oskrbo stome BBraun. Na spletni strani www.medis.si
  BBraun:
  www.stoma.si

   

  Prejšnji članekPOPUSTI, RAZPRODAJE, AKCIJSKA ZNIŽANJA…
  Naslednji članekHIŠNI ZDRAVNIK, INTIMNOST V VAŠEM DOMU