TEST ZPS: ŠAMPONI ZA BARVANJE LAS

  1076

  Tokrat so na mednarodnem testu šamponov za barvane lase pod drobnogled postavili 10 izdelkov, za katere so odšteli med 0,89 in 23,60 evra. Na testu se je izkazalo, da izbira pravega šampona pomaga ohraniti barvo in voljnost las. Čudežev ne bo, rezultati pa so lahko dobri. Najcenejši izdelek je končal tik za stopničkami, najdražji šampon je pristal na zadnjem mestu.

  Tokrat so bili pozorni tudi na vpliv na okolje, saj velika količina šamponov, ki jih ljudje vsakodnevno izperemo v odtok, lahko negativno vpliva na okolje. Med številnimi kemikalijami, ki so v šamponih, so silikoni, barvila, konzervansi in snovi, ki "mehčajo" vodo. Več kot polovica preizkušenih šamponov je bilo dobrih, le en pa je dobil oceno zelo dobro.

  Barvanje las je eden od najpogostejših kozmetičnih postopkov, vsi pa si želimo, da bi se barva ohranila čim dlje, in sicer ne glede na to, ali si lase pobarvamo sami ali prepustimo delo profesionalcem. »Tokrat nas je zanimalo, koliko lahko pri umivanju barvanih las pomaga pravilna izbira šampona. Proizvajalci obljubljajo marsikaj, tudi to, da bo barva las tudi po desetih tednih takšna, kot je bila, ko smo zapustili frizerski salon. Mi pa smo na testu preverili, koliko lahko res verjamemo njihovim obljubam. Na testu smo preizkusili 11 šamponov, 10 jih je posebej namenjenih barvanim lasem, enega pa smo "podtaknili" v konkurenco. Izboru smo namreč dodali otroški šampon, saj so ti manj agresivni. Preverili smo, ali je tudi ta vrsta šampona primerna za vzdrževanje dobre kondicije barvanih las,« je predstavila namen testiranja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

  Kakovost: šampon z zasoljeno ceno je razočaral

  Na praktičnem delu preizkusa so preverjali intenzivnost in enotnost barve, sijaj in mehkobo las, pobarvanih z enako »blond« barvo, po desetih umivanjih. V tem delu testa so imeli "glavno" vlogo profesionalci – frizerji. Šamponi so se dokaj dobro odrezali pri preverjanju ohranjanja intenzivnosti barve , več težav so imeli nekateri šamponi pri preizkusu, s katerim smo želeli ugotoviti, kako ohranjajo enotno obarvanost las. Najdražji šampon se s kakovostjo ne more pohvaliti, saj je pristal na zadnjem mestu. » V okviru testa smo preizkusili tudi otroški šampon, izkazalo se je, da boste barvo bolje ohranili s katerim izmed šamponov, ki je posebej namenjen negi barvanih las, otroški pa naj ostane za nego las na `majhnih glavah´« izpostavlja Šmid Božičevičeva.

  V šamponu je največ vode, tudi do 80 odstotkov.

  V šamponu je največ vode, tudi do 80 odstotkov, v preostalih 20 odstotkih vsebine pa so tenzidi, negovalne snovi in kemikalije, ki ohranjajo stabilnost šampona (npr. konzervansi), pa tudi dišave in barvila, da so šamponi prijetni za uporabo.

  »Včasih opazimo na šamponih tudi oznako "brez sulfatov". Praviloma so ti šamponi manj agresivni pri odstranjevanju nečistoče in primernejši za občutljive, suhe, tanke in krhke lase, pa tudi za vse tiste, ki si lase pogosto umivajo. »Na testu smo v izdelkih iskali sestavine, ki sodijo v skupino kemikalij, ki lahko vplivajo na hormonski sistem (hormonski motilci, EDC), snovi, ki bi lahko povzročile alergijo ali snovi, ki škodijo okolju. Trije izdelki so vsebovali sestavine, ki jih uvrščamo v skupino hormonskih motilcev,« je pojasnila Šmid Božičevičeva. Koncentracije neželenih sestavin v izdelkih niso velike, šampon po nekaj minutah tudi izperemo z las, a dejstvo je, da smo potrošniki vsakodnevno izpostavljeni pravemu koktajlu kemikalij. In vsaka kemikalija, ki bi jo lahko nadomestili z nenevarno sestavino (ali jo izpustili iz recepture), je odveč, so še izpostavili na ZPS.

  Nasvet ZPS pri skrbi za lase

  ·        Varčno. Za eno umivanje las zadostuje količina šampona v velikosti oreha.
  ·        Mlačno. Lase si umivajte z mlačno vodo, saj jim vroča voda škoduje.
  ·        Enkrat. Že dolgo več ne velja, da vsakodnevno umivanje poškoduje lase. A če si lase umivate vsak dan, zadostuje že enkratno šamponiranje.
  ·        Temeljito. Lase izpirajte vsaj dvakrat toliko časa, kot ste jih šamponirali.
  ·        Zrak. Če je le mogoče, posušite lase na zraku. Ne uporabljajte vročih sušilnikov za lase.
  ·        Sonce. Pred soncem ne zaščitite le kože, ampak tudi lase.
  ·        Bazen. Klor škoduje lasem, zato jih po vsakokratnem plavanju dobro izperite. Enako velja za kopanje v morju, saj tudi sol lasem prav nič ne koristi.

  Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest, junij 2015 in na www.zps.si

  Prejšnji članekPREBERITE NAJNOVEJŠO BROŠURO VARNA STAROST!
  Naslednji članekNATEČAJ ZA OBLIKOVANJE NOVOLETNE VOŠČILNICE