STAREJŠI ZAINTERESIRANI ZA SOBIVANJE

  977

  Ljubljana, 16.5.2016. Že pol leta mineva odkar se je v Ljubljani začela redno dobivati skupina starejših zainteresiranih za skupnostno bivanje.

  Zametki skupine sicer segajo že nekaj let nazaj, ko se je na ZDUSu v okviru evropskega projekta HELPS raziskovalo alternativne oblike bivanja starejših. V projektu so sodelavci ZDUSa raziskovali in preverjali pripravljenost starejših v Sloveniji za sobivanje in druge morda še ne toliko poznane oblike bivanja v starosti. Na to temo sm izdali tudi dve brošuri Da je skupaj lažje biti sam in Da je skupaj lažje biti sam: 2. del. V izdanih prispevkih so predstavili različne oblike bivanja ter njihove vidike, orisali finančni in pravni vidik takšnega načina bivanja ter predstavili nekaj primerov dobre prakse iz tujine. Med terenskim raziskovanjem so odkrili kar nekaj posameznikov, ki so izrazili interes za sobivanje starejših in se z njimi občasno dobili, jih obvestili o napredku projekta ter novostih, ki so jih na poti odkrili.

  Skupina starejših, ki se od jeseni 2015 redno dobiva in diskutira na temo sobivanja v starosti ter različnih vidikov le-tega, je skupek posameznikov, ki so se kot interesenti identificirali tekom projekta HELPS ter pobude Manje Vrenko, ki je septembra 2015 objavila oglas glede potencialnega življenja v skupnosti v reviji Vzajemnost.

  Skupina se srečuje vsakih 14 dni. Na srečanjih se pogovarjajo o tem, kaj pravzaprav je bivanje v skupnosti, kakšni so različni vidiki takšnega načina življenja, na kaj moramo biti pozorni, ko o tem razmišljamo in se za to odločamo, kakšne so pozitivne in morebitne negativne plati in kaj ključni povezovalni/razvezovalni momenti. Vsak ima možnost predstaviti svoje mnenje, pričakovanja, občutja do sobivanja.

  Cilj  srečanj je vzpostavitev sobivanja starejših kot načina bivanja v starosti tudi v Sloveniji. Želijo si, da bi se oblikovala skupina, ki bi dejansko lahko skupaj zaživela v bližnji prihodnosti.

  Naslednje srečanje bo potekalo 26.5.2016 ob 15. uri v v Trubarjevi hiši literature na Stritarjevi ulici 7 v centru Ljubljane.

  Zainteresirane vabimo, da se nam javite na 031-312-010 ali karina.sirk@gmail.com 

  Prejšnji članekRAZSTAVA OHRANIMO ČEBELE NA LJ.GRADU
  Naslednji članekALI VESTE, KAKŠEN JE VAŠ KRVNI TLAK?