NOVA ZNANJA UPORABE SODOBNIH TEHNOLOGIJ

  856

  Digitalna oziroma računalniška pismenost je postala zelo pomemben del našega življenja. Znanje uporabe sodobnih tehnologij ni več samo zaželeno, z ekonomskimi in družbenimi spremembami je postalo nujno za informacijsko pismenost, ki je ena od temeljnih spretnosti za aktivno delovanje v delovnem, družinskem in družbenem življenju.  Kako pa se lahko s tem starejši spopadate, ker vam digitalna informacijska tehnologija ni bila položena že v zibelko?

  Računalniški tečaji

  Za starejše, ki si želite nabrati računalniškega znanja, je na voljo pestra ponudba tečajev računalniškega opismenjevanja po vsej Sloveniji. Do znanja lahko pridete tudi brezplačno, saj kar nekaj tečajev temelji na prostovoljstvu in medgeneracijskem sodelovanju. Eden izmed najodmevnejših v preteklih letih je vsekakor projekt Simbioza. Namen projekta je povečati računalniško pismenost starejših, mlade spodbuditi k prostovoljstvu in med udeleženci splesti medgeneracijsko vez. Pri starejših želijo predvsem pregnati strah, ki ga imajo nekateri pred uporabo računalnika in interneta.
  Projekt Simbioza (e-pismena Slovenija) je dobil trajnostno zgodbo preko Simbioza šol. V okviru le-teh se na posameznih osnovnih šolah dvakrat letno izvajajo tedenske računalniške delavnice.

  Letos novost: SIMBIOZA GIBA

  Če še niste vedeli, se Simbioza letos namreč seli na športno področje in bo v tednu med 13. in 19. oktobrom odprla vrata športnih objektov ter mlade in starejše povezala preko gibanja. Starejšim želijo ponuditi možnost, da spoznajo nove športe in se udeležijo različnih vadb vsak dan med 10.00 in 11.00 ter med 17.00 in 18.00 od 13. oktobra do 19. oktobra 2014. S projektom SIMBIOZA GIBA (takšen je namreč naziv letošnje nove akcije) želijo biti v zgled celotni Sloveniji. Na noge želijo dvigniti vse, ki so čakali na pravi trenutek.

  Mreža MATIjA je za starejše Google, Facebook in E-bay

  Starejši, ki niste vešči uporabe računalnika, lahko na enostaven način dostopate do informacij preko brezplačne številke 080 10 10 mreže MATIjA – nacionalne točke za starejše. Mreža s svojim računalniškim srcem na inovativen način prinaša prednosti uporabe informacijske tehnologije. Zasnovana je kot Google za starejše, kjer dobite vse potrebne informacije, Facebook za starejše, saj lahko preko nje sklepate nova prijateljstva ter iščete prostovoljsko pomoč in poznanstva, ter eBay za starejše, kjer lahko naročate storitve in blago. In nazadnje zdaj lahko tudi vi všečkate storitve in izdelke na mreži MATIjA in tako tudi dobite informacije o tem, kako so z opravljenimi storitvami in dobavljenimi izdelki zadovoljni drugi.

  Vas zanima, kje in kdaj potekajo računalniški tečaji v vašem kraju?

  Pokličite brezplačno številko 080 10 10 in vprašajte MATIjA.

  Jerneja Šimenc, mreža MATIjA

  Prejšnji članekSIMBIOZA TOKRAT V ZNAMENJU GIBANJA
  Naslednji članekbolha.com: ZAMENJAM VIKEND ZA GARSONJERO