SSZS: ZAMIK FINANCIRANJA DOMOV V IZGRADNJI?

  977

  Evropa in občine vlagajo v državne domove, njihov lastnik pa se umika
  V Skupnosti socialnih zavodov te dni zaskrbljeni spremljamo najave Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti o zamiku sofinanciranja nekaterih projektov v domovih, ki so že v zaključni fazi izgradnje oz. adaptacije.

  Konkretno gre za izgradnjo dislocirane enote Doma počitka Metlika, enote za stanovalce z demenco Doma starejših občanov Kočevje, enota doma Tisje v Litiji, Dom starejših občanov dr. Jožeta Potrča in še nekatere druge. Ti projekti so večinsko financirani iz evropskih sredstev, ki so jih za namen posodobitve socialne infrastrukture pridobile občine kot glavni financerji.

  Naj še enkrat opozorimo, da je za investicije in investicijsko vzdrževanje v javnih socialno varstvenih zavodih po veljavni zakonodaji zadolžen njen lastnik, Republika Slovenija, ki jo v primeru domov predstavlja ministrstvo za delo. Dejansko že v zadnjih letih ministrstvo prispeva manj kot 20 % investicijskih sredstev, ki so dejansko vložena v domove – večino torej prispevajo domovi sami iz lastnega poslovanja, za katerega večino prihodkov dobijo od uporabnikov njihovih storitev. Država je torej 80 % bremena investicij preložila na starejše in njihove svojce.

  Še več, nova davčna zakonodaja je na stanovalce in svojce preložila tudi obveznosti iz davka na nepremičnine. Še več, nekateri domovi so ob razumevanju lokalnih skupnosti uspeli pridobiti evropska sredstva za investicije v socialno infrastrukturo. Občine so torej prevzele glavnino investicij  v socialnih zavodih, ministrstvo pa naj bi sofinanciralo le okrog 20 % dela teh investicij, ki so v lasti države.

  No, sedaj ugotavljamo, da tudi te zaveze ministrstvo ne namerava izpolniti, pa čeprav je zanjo podpisalo pogodbe, ki so bile osnova za začetek investicije.

  Na podlagi zapisanega se sprašujemo, kako ministrstvo načrtuje svoje delovanje, če pa odstopa od podpisanih pogodb; s kakšno pravico ministrstvo posega v vse elemente poslovanja domov in jim nalaga vedno nove obveznosti, če pa ne izpolni niti svojih najbolj elementarnih obveznosti in podpisanih pogodb in kaj bo z začetimi investicijami, ki so jih domovi s težavo uspeli večinsko zagotoviti iz drugih virov in ki so bile nenazadnje namenjene izboljšanju bivanjskega standarda, ki ga je prav tako predpisalo to isto ministrstvo?

  Žalostno je, da bodo morala vodstva domov po vseh izčrpanih možnostih na koncu izbirati med nedokončanjem začetih del in dodatno porabo sredstev stanovalcev, ki so sicer namenjena za zagotavljanje njihove oskrbe in nege.

  Kako to pojasniti starejšim?

  Več: SSZS

  Prejšnji članekPROSTOFERJI ŽE ENO LETO VOZIJO BREZPLAČNO
  Naslednji članekF3ŽO TUDI LETOS V MARIBORU IN LJUBLJANI