SSZS APELIRA K HITREMU SPREJEMU ANEKSA 2.

  455

  V ponedeljek, 24. septembra 2012 smo se na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije sestali predstavniki Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Ministrstva za zdravje in Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, da bi poiskati rešitve za financiranje zdravstvenih storitev v domovih, ki pričnejo z delom do konca letošnjega leta in niso bili vključeni v zadnja povečanja, ki smo jih predlagali letošnjo pomlad.

  Gre za naslednje kapacitete:

  –    DEOS, Ljubljana odpira nov dom v Črnučah s kapaciteto 156 mest, ki bo začel z delom v  začetku decembra,
  –    DU Ptuj zaključuje z izgradnjo enote Olmo pri Kopru s kapaciteto 150 mest in predvidenim začetkom delovanja v novembru letos,
  –    DU Idrija po izgradnji nadomestnega objekta povečuje kapaciteto za 29 mest v  začetku novembra letos.

  Glede na sklep Vlade, ki je naložil partnerjem, da se dogovorijo za način financiranja novih enot iz prihrankov zaradi zmanjšanja cen zdravstvenih storitev v domovih, smo upali, da bo mogoče najti začasen način financiranja do sprejetja Splošnega dogovora za leto 2013. Zdravstvena zavarovalnica na tako možnost ni pristala, saj je edina formalna podlaga za financiranje lahko navedba v Splošnem dogovoru.

  Zato je Skupnost za ureditev tega vprašanja partnerjem Splošnega dogovora 2012 že poslala pobudo za sklenitev Aneksa 2. Na sestanku partnerjev z dne 8.9.2012 ga partnerji niso podprli in so nas napotili na dogovor z ZZZS. Ker ta ni bil mogoč zaradi navedenih formalnih razlogov, je Skupnost že ponovno posredovala zahtevo za začetek postopka za sprejem Aneksa 2, s katerim bo za navedene domove urejeno financiranje še v letošnjem letu.

  V Skupnosti upamo, da bo mogoče sprejem Aneksa 2 izvesti v krajšem času kot običajno, saj viri iz prihrankov ZZZS zaradi zmanjšanja cen zdravstvenih storitev nekajkrat presegajo dodatni strošek za nove kapacitete. Upamo, da bodo imeli partnerji, predvsem ZZZS in MZ posluh za ta dejstva, saj bi nasprotovanje in zapletanje postopkov do sklepanja na Vladi lahko pomenilo, da se bomo ponovno soočili s situacijo, ki smo ji bili priča letošnjo pomlad, ko delujoči domovi z vsemi dovoljenji niso imeli zagotovljenega financiranja zdravstvene nege.  

  Več informacij:

  Skupnost socialnih zavodov Slovenije
  Letališka 3c
  1122 Ljubljana
  tel: 01/520 80 00
  e-mail: info@ssz-slo.siInternet: www.ssz-slo.si

  Prejšnji članekSPOMIN PEŠA! KAKO SI LAHKO POMAGAM?
  Naslednji članekAKCIJA: PREGLEDEN, VAREN IN DONOSEN RAČUN!