SOLATA PRIPRAVLJENA DOMA – BISTVENO CENEJŠA

  431

  V tokratno primerjalno ocenjevanje so na MIPORju vključili 9 predpakiranih svežih solatnih mešanic različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk, namenjenih za takojšnje uživanje. V okviru primerjalnega ocenjevanja so preverili njihovo sestavo, ocenili vsebino in preverili skladnost označb z zakonodajo. Za vzorce so odšteli od 3,2 pa do 12,5 evra za kilogram.

  Pregledane predpakirane solatne mešanice pa so v povprečju stale 7,3 evra za kilogram. Tabele in konkretni podatki so objavljeni na www.potrošnikovZOOM.si – v celoti dostopni brezplačno.

  Primerjalno ocenjevanje prepakiranih solat za takojšnje uživanje je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

  Med predpakiranimi solatami, ki so jih izbrali, so bile vse oprane in pripravljene za takojšnje uživanje. »Najprej smo se osredotočili na zunanjost ocenjevanega izdelka oz. prvi stik potrošnika z izdelkom. Ocenjevali smo, ali je embalaža poškodovana ali umazana, preverili smo tudi količino uporabljene embalaže (trajnostni vidik) in ocenili vsebino, pri čemer smo se osredotočili na videz in vonj predpakirane solate,« je predstavila postopek ocenjevanja Nika Kremić in dodala: »Poškodovane ali umazane embalaže pri pregledanih izdelkih nismo opazili. Nekoliko manj smo bili zadovoljni s kakovostjo samih solat. Pri treh izdelkih smo zaznali vonj po gnilem, prisotnih je bilo tudi kar nekaj porjavelih in gnilih listov solate, pri enem pa je imela solata močan, neprijeten vonj po kislem, ki tudi po večkratnem pranju ni izginil. Vsekakor potrošnikom svetujemo, da ne kupujejo predpakirane solate, pri kateri je rok uporabnosti tik pred iztekom. Narezana solata nima več naravne zapore pred vdorom bakterij in je tako bolj izstavljena okužbam in gnitju. Predpakirana solata se torej hitro stara in ima zato kratek rok trajanja (približno en teden), če je shranjena na temperaturi manj kot 5 °C.«

  Očiščena, narezana, oprana solata, pripravljena za uporabo, ima tudi svojo ceno. Nas stane manj, če kupimo glavo solate in si jo pripravimo sami doma?
  Kot poudarjajo na MIPORju je odgovor odvisen od tega, katero vrečko predpakirane solate boste kupili, saj se cene zelo razlikujejo. Za vzorce so odšteli od 3,2 pa do 12,5 evra za kilogram, medtem ko ocenjevane predpakirane solatne mešanice stanejo v povprečju stale 7,3 evra za kilogram.

  Naš nasvet:

  –        Predpakirano solato si pred nakupom kar se da natančno oglejte. Vsebina zavitka mora biti suha in ne sme vsebovati porjavelih, gnilih listov.
  –        Čeprav je predpakirana solata oprana, priporočamo, da jo pred uživanjem vsaj enkrat splaknete. Tako jo boste primerno osvežili in odstranili morebitne preostale tujke in bakterije.
  –        Priporočamo, da predpakirane solatne mešanice za takojšnjo uporabo porabite takoj, še isti dan.
  –        Vsak dan užijte 3 do 5 enot zelenjave. Ena enota je recimo en lonček kuhanega brokolija, ena 250-mililitrska skleda zelene solate ali dva manjša paradižnika.
  –        Verjetno ni treba ponovno poudariti, da je zelenjava bogata s potrebnimi vitamini in minerali, velja pa poudariti dejstvo, da začne solata takoj, ko jo odrežemo, izgubljati hranilno vrednost. Zato je pomembno, da od trenutka, ko je odrezana, do zaužitja preteče čim manj časa.

  Še več podatkov z vsemi rezultati in informacijami najdete na
  http://potrosnikovzoom.si/

  Prejšnji članekZ MENTORSTVOM ZAČNEŠ STOPNIČKO VIŠJE
  Naslednji članekSREČANJE KLUBA SVOJCEV V PEGAZOVEM DOMU