SKUPAJ PROTI RAKU NA DEBELEM ČREVESU

  855

  Prijatelji in sodelavci Programa Svit so se včeraj srečali na Svitovem pikniku, kjer so strnili svoje izkušnje in skozi zabavno druženje razmislili o prihodnjih aktivnostih, da bi v program pritegnili prav vsakega, ki prejme vabilo.


  S Programom Svit, državnim programom presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, smo dosegli, da se je po več desetletij naraščanja števila novih primerov omenjenega raka, leta 2011 to začelo zmanjševati za 5-10 % letno. Zato je izjemno pomembno, da se ljudje na vabilo vsakič odzovejo in tako pomembno prispevajo k ohranjanju svojega zdravja.

  Na pikniku so se zbrali Svitovi ambasadorji, podporniki, sodelavci in vsi ostali, ki že več let prispevajo k temu, da je Program Svit uspešen in uporabnikom prijazen program. Vsi skupaj si prizadevajo, da bi k sodelovanju v programu pritegnili vse vabljene, torej prebivalce Slovenije med 50. in 74. letom starosti, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Veliko vlogo pri tem imajo območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki v svojih lokalnih okoljih sodelujejo z ambasadorji in podporniki programa, da bi Program Svit čim bolj približali njegovim uporabnikom.

  Samo Podgornik, ambasador Programa Svit, je opisal, od kod izvira njegova motivacija za spodbujanje ljudi k sodelovanju: »Zelo sem vesel, da sem lansko leto decembra postal Svitov ambasador, saj lahko svojo izkušnjo prenašam na ostale. Torej na tiste, ki so stari 50 let in več, ki se odločajo, če bi oddali svoj vzorček takrat, ko dobijo pošto Programa Svit in jih takrat, ko oklevajo, pozovem, naj to res naredijo,« in dodal: »Kot Svitov ambasador sem v tem letu veliko naredil predvsem v svoji službi, ki je velika, saj imamo več kot 7.000 ljudi. Med njimi je 30 % v ciljni populaciji Programa Svit in lahko rečem, da so zadovoljni, ker smo Program Svit pripeljali v vojašnice in se z njim lahko seznanijo.« Na koncu je poudaril: »Tako si želim, da bi bil v prihodnje ta program še bolj uspešen, da bi bilo še več ambasadorjev in bi se po medijih še več govorilo, kako je to dobro, kako nič ne boli in kako lahko rešimo življenja.«

  Svoje izkušnje s Programom Svit je izpostavila tudi Svitova ambasadorka Silvestra Brodnjak: »V Društvu žena in deklet občine Hajdina že zadnjih 5 let intenzivno delamo na promociji Programa Svit. Zadnja tri leta smo bili na vrhu mariborske lestvice odzivnosti, sedaj pa tudi drugod v regiji delajo po priporočilih ambasadorjev Programa Svit, kar se kaže v višji odzivnosti tudi drugje. Z zadnjimi rezultati smo zelo zadovoljni in upamo, da bomo uspeli biti še bolj prodorni in bo tudi vloga ambasadorjev pri tem odigrala pomemben del.«

  Zaradi Programa Svit manj raka na debelem črevesu in danki

  »Povezanost in dobro sodelovanje se kažeta tudi v številkah, saj je pojavnost raka na debelem črevesu in danki od leta 2008, preden je Program Svit začel delovati, do leta 2013 upadla za 8 %. Leta 2010 je bilo med vsemi prebivalci Slovenije odkritih 1726 rakov, leta 2013 pa 1376. Med več kot 2000 raki do sedaj odkritih v Programu Svit je 70 % odkritih v zgodnji fazi, kar je izjemno pomembno za nadaljnje zdravljenje, ki je v tem primeru za bolnika veliko lažje. Pri večini udeležencev v Programu Svit do razvoja raka sploh ne pride, saj z negativnim testom na prikrito krvavitev v blatu le potrdijo svoje zdravje ali pa jim morebitno predrakavo spremembo v črevesu odstranijo še preden bi prišlo do razvoja raka,« je povedala Jožica Maučec Zakotnik, vodja Program Svit.

  Več informacij o Programu Svit najdete na naslednji povezavi.

  Prejšnji članekTURIZEM ZA VSE, TUDI ZA STAREJŠE
  Naslednji članekSIMBIOZA GIBA 2016: ZAMIGAJTE Z NAMI