SKORAJ MILIJON EVROV PRIHRANKA PRI ENERGIJI

  522

  ZPS: Več kot 14 tisoč zamenjav dobavitelja. Skoraj milijon evrov prihrankov! Prvi skupinski nakup energije v Sloveniji, ki ga je organizirala Zveza potrošnikov Slovenije pod sloganom »Zamenjaj in prihrani« je uspešno zaključen. Dobavitelja elektrike ali plina je v okviru kampanje ZPS zamenjalo več kot 12.300 gospodinjstev oziroma je bilo sklenjenih več kot 14 tisoč  pogodb, saj so potrošniki v posameznih gospodinjstvih zamenjali tako dobavitelja elektrike kot plina. Povprečno gospodinjstvo, ki je sodelovalo v kampanji ZPS, bo v povprečju na letni ravni prihranilo skoraj 80 evrov.

  Na ZPS so zadovoljni z odzivom potrošnikov, saj so rezultati, skladni z njihovimi pričakovanji. Veseli jih, da so potrošniki akcijo »Zamenjaj in prihrani« vzeli za svojo ter prepoznali, da skupaj z ZPS lahko varno opravijo zamenjavo dobavitelja, ob tem pa sklenejo pogodbo brez vezave in skritih stroškov, z navzgor omejeno ceno za 12 mesecev, dobavitelj pa jim bo tudi pravočasno sporočil ceno za prihodnje obdobje. Hkrati pa na ZPS poudarjajo, da niso prihranili le tisti, ki so zamenjali dobavitelja v okviru akcije, ampak vsi, ki so se določili za menjavo, saj so uspešno prebudili trg in spodbudili številne dobavitelje k oblikovanju ugodnih ponudb. Prihranili so tudi   tisti, ki so jim  njihovi ponudniki znižali cene kot odziv na akcijo ZPS.

  Dobavitelja zamenjalo več kot 12 tisoč gospodinjstev

  V letu 2014 je število menjav dobavitelja pri potrošnikih  prvič od liberalizacije naprej začelo padati, kampanja ZPS pa je trend ponovno obrnila navzgor. V okviru kampanje so na ZPS zabeležili več kot 12.000   zamenjav dobavitelja elektrike in več kot 2000 zamenjav dobavitelja plina v več kot 12.300 gospodinjstvih.  »Glede na dostopne podatke pa velika večina gospodinjstev še vedno ni nikoli  zamenjala dobavitelja  in zato plačujejo preveč,« je izpostavila Breda Kutin, predsednica ZPS in dodala: »Zagotovo  bomo  temu  dejstvu  na ZPS  v prihodnje namenili  veliko pozornosti, konec koncev smo s tokratno akcijo dokazali, da smo združeni s potrošniki močnejši, da lahko dosežemo dobre ponudbe, a ključni korak je na strani potrošnikov, da dobavitelja tudi zamenjajo.«

  Skoraj milijon evrov prihrankov

  Potrošniki so v okviru Zamenjaj in prihrani prihranili skoraj milijon, skupni prihranki vseh potrošnikov, ki so zamenjali dobavitelja v Sloveniji v preteklem obdobju pa so še večji. Breda Kutin je poudarila: »Povprečno gospodinjstvo, ki je zamenjalo dobavitelja v okviru kampanje bo prihranilo 80 evrov na letni ravni. Seveda pa so bili prihranki različni, odvisni od pretekle pogodbe in porabe, tako so bili pri nekaterih prihranki v višini mesečnega računa, pri drugih pa so znašali več sto evrov.«

  Najbolj aktivni v Osrednjeslovenski, Obalno-kraški in Notranjsko-kraški regiji

  V okviru kampanje je največ potrošnikov zamenjalo dobavitelja v  Osrednjeslovenski regiji, sledita Obalno-kraška in Notranjsko-kraška regija, najmanj zamenjav v okviru kampanje ZPS pa so zabeležili na Koroškem in Savinjskem.

  Številne ugodne ponudbe na trgu

  ZPS je uspela »pretresti« energetski trg za potrošnike v Sloveniji, saj so po objavi zmagovalnih tarif na avkciji določeni ponudniki znižali cene ter potrošnikom ponudili dobre ponudbe, zato so skupni prihranki potrošnikov, ki so menjali še večji. »Profitirali so torej vsi, tisti, ki so zamenjali dobavitelja oz. je izbrani ponudnik kot odziv na akcijo ZPS znižal ceno tudi obstoječim naročnikom, ne le tisti, ki so menjali dobavitelja v okviru naše kampanje« je izpostavila Breda Kutin.

  Prejšnji članekSVETOVNI DAN GIBANJA 2015
  Naslednji članekPRIJETNA ŠIVALNA URICA V PEGAZOVEM DOMU