SIMBIOZA NOMINIRANA ZA NAGRADO OZN

  460

  Ministrstvo za zunanje zadeve je predlagalo akcijo Simbioza za prestižno nagrado OZN – UN Population Award 2014. To je še dodatna potrditev doprinosa solidarnosti in sodelovanja, ki ga je v preteklih letih Simbioza začela širiti po celi Sloveniji.

  Ljubljana, 3. februar 2014 – Nagrado, ki jo podeljujejo že vse od leta 1983, vsako leto prejmejo projekti, ki se najbolj inovativno in učinkovito soočajo z enim največjih izzivov sodobnega sveta – demografsko dinamiko. Simbioza s svojim delovanjem na področjih spodbujanja vseživljenjskega učenja z računalniškim opismenjevanjem starejših, medgeneracijskega dialoga in socialne vključenosti starejših, nedvomno prispeva k medsebjni povezanosti vse od najmlajših prostovoljcev do starejših računalniških navdušencev. V treh letih je namreč povezala celo Slovenijo, dober glas pa se je začel širiti tudi izven meja.

  Akcija Simbioza z uresničevanjem medgeneracijskega sodelovanja in prenosa znanj v vsakdanjem življenju po prepričanju Ministrstva za zunanje zadeve predstavlja izjeme primer dobre prakse, s pomočjo katerega tudi Slovenija krepi svoj ugled po svetu.

  V preteklosti je šla nagrada v roke Afriškega raziskovalnega centra, azijskih poslancev, zdravnikov iz Ugande in Egipta, politika iz Brabadosa in mnogim drugim, ki so s svojim delom izboljšali negativne aspekte demografskih vprašanj. Želimo si, da bo tokrat ravno slovenska Simbioza tista, ki bo deležna mednarodnega priznanja in posledično širše prepoznavnosti.

  Naj spomnimo – Simbioza, katere pobudnik je Zavod Ypsilon, je v letu 2013 tretjič povezala Slovenijo in starejšim omogočila prvi stik z računalnikom, svetom interneta in mobilne telefonije. V treh letih je nam je uspelo povezati več kot 25.000 ljudi – tako mladih prostovoljcev kot starejših.
  Ponosni smo, da je Simbioza z lanskim letom prerasla okvir jesenskih delavnic in prešla v trajnostni projekt. Poleg brezplačnih delavnic so zaživele še zgodbe Simbioza mojstrov, neprofitnega projekta, ki v duhu socialnega podjetništva težje zaposljivim mladim omogoča izobraževanje in pridobivanje prvih delovnih izkušenj, v jeseni 2013 pa je svoja vrata odprl prvi Simbioza medgeneracijski center. Zaživele so tudi Simbioza šole, Simbioza klub ter Konzorcij Sodelujemo za spodbujaje medgeneracijskega sodelovanja v podjetjih.
  Čestitamo!

  Prejšnji članekGORIČKO IN KOČA NA SAMEM VAS PRIČAKUJETA
  Naslednji članekMIA ŽNIDARIČ S PRIJATELJI NA LJUBLJANSKEM GRADU