S PEGAZOVIM DOMOM NA IZLET V KUMROVEC

  759

  V petek, 30. maja smo se veselo razpoloženi odpeljali na izlet v Kumrovec. Pot nas je vodila mimo Podčetrtka, Imenega do Bistrice ob Sotli, kjer smo prečkali mejni prehod in nadaljevali pot do etnološkega muzeja »Staro selo« v Kumrovcu.

  V osrednjem delu vasice smo si ogledali spomenik in rojstno hišo predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita. Občudovali smo rekonstruirane hišice in druga kmečka poslopja zgrajena konec 19. stoletja. Ogledali smo si stalne etnološke zbirke tradicionalnega načina življenja, kot so: Zagorska poroka, Življenje mladih zakoncev, Od konoplje do platna, Kovaštvo, Kolarstvo, Lončarstvo, Od zrna do pogače… Stanovalci in stanovalke so se ob različnih predmetih, slikah in pripomočkih spomnili svojih preteklih življenjskih obdobij.

  Gospa Sonja je dejala, da so bile v Titovih časih za 1. maj otvoritve različnih tovarn in delavci so se veselili prihodnosti, dandanašnji pa slišimo samo še o zapiranjih in odpuščanjih. Malo jugonostalgije torej. Na avtobusu smo ob slovenskih narodnih pesmi zapeli še venček partizanskih, ki so vsem zelo poznane.

  Izletniško kosilo smo si privoščili v Gostišču Šempeter v Bistrici ob Sotli ter se polni lepih doživetij in pojoče vrnili v varno zavetje Pegazovega doma, kjer smo hiteli pripovedovati kako lepo je bilo.
  Mateja Fidler, delovna terapevtka
  VEČ: PEGAZOV DOM

  Prejšnji članekUPOKOJENCI, ODKRIJTE LEPOTE GORIČKEGA!
  Naslednji članekOBIŠČITE RAZSTAVO LOJZETA SPACALA