ROJENA ŽREBIČKA ŽE PONOS KOBILARNE LIPICA

  643

  V soboto okoli sedme ure zjutraj je v Kobilarni Lipica prišlo na svet prvo letošnje žrebe. To je žrebička Monteaura, potomka matere 437 Monteauera XXXII in očeta 144 Conversano Samira XVIII. Njenega rojstva so se iskreno razveselili vsi, ki v Kobilarni Lipica bdijo nad plemensko čredo 340 lipicancev.

  Mala Monteaura in njena mati bosta naslednje tedne preživeli v varnem okolju enega posebnih, porodnih boksov kompleksa hlevov na Borjači, kjer že od sredine 19. stoletja pridejo na svet vsa lipicanska žrebeta v Lipici. Že v drugi polovici meseca maja si bodo lahko prvorojenko in njeno mamo ogledali tudi obiskovalci Kobilarne Lipica, saj bosta obe dirjali po prostranih pašnikih lipiškega posestva, skupaj z ostalimi žrebeti letošnje generacije. Prvorojeno Monteauro bodo lahko prepoznali po rjavi barvi in beli zvezdi na čelu.

  »Veseli bomo vseh prijateljev lipicanca in Lipice, ki si bodo v toplih spomladanski dneh prišli ogledati lipicanska žrebeta – največjo dragocenost in ponos Kobilarne Lipica. V letošnjem letu pričakujemo še 19 žrebet, najbolj srečni pa bomo, če se bodo vsa, tako kot mala Monteaura, kmalu po žrebitvi postavila na noge, začel piti materino mleko in zvedavo raziskovati svet okoli sebe,« je veseli dogodek pospremil v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak.

  Rojstva prve letošnje žrebičke so se v Kobilarni Lipica razveselili vsi, ki skrbijo za lipiško plemensko čredo – največjo plemensko čredo lipicancev na svetu. »Želimo si, da bi Monteaura odrasla v plemensko kobilo, ki bo lahko s svojim naraščajem prispevala k ohranjanju lipicanske pasme v Lipici. Zagotovo pa bo celotna letošnja generacija žrebet, ki bo prišla na svet ob 436. obletnici Kobilarne Lipica, pomembno prispevala k ohranjanju lipicanske pasme in prizadevanjem za vpis Kobilarne Lipica ter ostalih evropskih lipicanskih kobilarn na UNESCO-v seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva,« je prepričan dr. Bizjak.

  Ker lipicanec šteje med najstarejše kulturne pasme konj na svetu in je eden najvidnejših simbolov Slovenstva, dr. Bizjak vabi obiskovalce, naj v spomladanskih dneh obiščejo Kobilarno Lipica: »Prav posebno ste vabljeni v nedeljo, 27. marca, ko bodo izbrani lipicanski žrebci ob 15. uri nastopili na premierni predstavi Lipiške šole klasičnega jahanja. Kobilarna Lipica je po celoviti prenovi urejena in dostopna kot še nikoli, zato smo jo poimenovali kar ‘nova Lipica’. Veseli bomo, če si jo bodo obiskovalci ogledali – ne le na vodenih ogledih – ampak tudi med samostojnimi sprehodi po lipiškem posestvu s pomočjo mobilne aplikacije Vodnik po Lipici.«

  Vstopnica za obisk Kobilarne Lipica namreč po novem omogoča prost dostop do vseh lipiških znamenitosti v odpiralnem času. Med njimi pa je tudi več kot pet kilometrov zgodovinskih drevoredov in urejenih sprehajalnih poti, ki so spomladi prav posebno vabljive.

  Prejšnji članekCOLLECTA: 10 LET SEJMA ZBIRATELJSTVA V SLO
  Naslednji članekAKTIVNO IN ZDRAVO STARANJE V SLOVENIJI