RECEPT ZA LEPŠO STAROST. KATERA HRANA JE PRAVA?

  431

  Katero hrano uživati in katero črtati, da se bomo lepo postarali?
   
  Žal vam nobena, še tako draga krema ne bo pomagala ohraniti napete kože, če se ne boste problema lotili od znotraj. Pa ne le od znotraj, temveč celo na na nivoju celične prehrane, so najnovejša dognanja ameriških prehranskih strokovnjakov.

  Za lepo kožo seveda veljajo ista pravila, kot za zdrav krvožilni sistem, ohranjanje vitkosti in dolgo življenje. Zdrav življenjski slog, ki vključuje veliko gibanja, zdravo prehranjevanje  ter dovolj spanja so resnični vir večne mladosti.

  Hrana za lepoto:

  Oreški

  Oreški so bogat vir antioksidantov. Vitamin E je učinkovit v boju proti prostim radikalom, ter koži pomaga ohranjati vlago.

  Rdeča in zelena zelenjava

  Oranžno rdeča zelenjava je polna beta-karotena, iz katerega nastaja vitamin A, odlična obramba pred prezgodnjim staranjem. Beta-karoten vpiva tudi na ten polti. Vitamin A zagotavljajo tudi špinača in zelena zelenjava, izvrsten je brokoli. Dobra ideja – kar iz surove zelenjave si v sokovniku naredite svoj lepotni napoj!

  Citrusi

  Vitamin C pripomore k nastajanju kolagena, ki ohranja vašo kožo prožno in napeto.  Jagode in jagodičje pa zagotavlja obilico antioksidantov.

  Morske ribe

   
  Omega-3 nenasičene maščobne kisline so osnovni gradbeni element v membrani naših celic.  Najdemo jih v severno morskih ribah (sardela, skuša, tuna, losos, polenovka..), katere je priporočljivo uživati dvakrat tedensko. Bogat rastlinski vir omega-3 nenasičenih maščobnih kislin pa so laneno, repično in sojino olje, ter orehi.

  Alge Clorella

   
  Edinstvene enocelične zelene alge vsebujejo ogromno beljakovin in zgoščenih vitaminov:  B, C, E in beta karoten. Vsebujejo tudi vse najpomembnejše minerale, kot so kalcij, kalij, železo, magnezij in drugi, ki jih stežka dobimo dovolj v vsakodnevni prehrani.

  Fermentirana hrana

  Čeprav se čudno sliši, je fermentirana hrana zdrav vir odličnih hranil. Siri s plemenitmi plesnimi, jogurti, vino, kislo zelje …  pridelani po klasičnih postopkih, so odličen vir  "dobrih" probiotičnih bakterij (ter drugih, koristnih mikroorganizmov in plesni) , ki pomagajo pri presnovi, ter pomagajo okrepiti  imunski sistem.

  In katera hrana je neprimerna?

   
  Čimbolj zmanjšajte uživanje predelanih žit in čistih sladkorjev, še posebej fruktoze. Pomembno je, da ohranjate nizek nivo inslulina in leptina.  Ravno tako so sovražniki bleščečega videza alkohol in droge, ne koristijo pa niti industrijsko predelana hrana, maščobe, sol, pasterizirani mlečni izdelki … 

  Recept je torej …

   …  pri prehrani naj velja zmernost. Vključite čimveč nepredelane, surove hrane, polnovrednih in polnozrnatih jedil, čim manj sladkorjev, moke in maščob. Pri oljih poskusite uporabiti kokosovo olje.  Predvsem pa ne pozabite na gibanje, spanje in tudi sprostitev! Tesnobo, napetosti in strah  lahko pomaga premagati tehnika EFT (Emotional Freedom Techniques) – a o tem kdaj drugič.
   
  Pa dober tek!
    
  Da, lepota prihaja od znotraj!

  N.P., Varna starost 

  Prejšnji članekNAGRADNA IGRA FB: RAZVAJANJE V THERMANI
  Naslednji članekDELAVNICA ZNAKOVNEGA JEZIKA “GIBI GOVORIJO”