RAZSTAVA DEL VLADIMIRJA MAKUCA NA LJ. GRADU

  647

  »Vladimir Makuc – 60 let ustvarjanja«, pregledna likovna razstava
  Palacij in Stanovska dvorana, 30.6. 2016 – 28. 8. 2016, vstopnina

  Kustos razstave dr. Miklavž Komelj


  Vladimir Makuc (1925) je svojo umetniško pot zacel sredi 50. let prejšnjega stoletja v Hrastovljah s prenašanjem podob iz  cerkvenih zidov na slikarsko platno. Za kopista »Mrtvaškega plesa« ta odmaknjena kraška vas ni bila carobna  samo za cerkvenimi kamnitimi zidovi, temvec ga je vznemirjalo tudi poletno življenje zunaj njih. Kamnito zidovje s starim zvonikom, razpotegnjenimi voli, pokrajina z osli, petelini s kopicami, znamenita »Kraševka«, ki se nevidno premika skozi brezcasno pokrajino z dracjem na glavi, in seveda od povsod prihajajoce  ptice so motivi, ki so Makuca spremljali skozi ves ustvarjalni opus. Spreminjali so se le mediji, v katere jih je vpenjal: grafike v razlicnih tehnikah, slike na lesu in platnu, risbe in akvareli, tapiserije in keramika, skulpture in vitraži so tehnike, v katerih živijo njegovi motivi kraškega, goriškega in morskega sveta.

  Vse to bo predstavljeno na osrednji pregledni poletni razstavi v Stanovski dvorani in Palaciju Ljubljanskega gradu. Razstava klasika slovenske likovne umetnosti, ki je poleg Prešernove nagrade prejel tudi Župancicevo nagrado za leto 2015, nastaja v sodelovanju z Galerijo Prešernovih nagrajencev iz Kranja, Goriškim muzejem in umetnikovo družino.

  Cena vstopnice za ogled razstave: 3,00 € (za obiskovalce z grajsko vstopnico je vstop prost)
  Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim Petrolovi bencinski servisi, poslovalnice Kompasa po Sloveniji …).
  Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.
   

  Več o Ljubljanskem gradu si lahko ogledate, če kliknete na njihov znak:

  Prejšnji članekDALMACIJA V PEGAZOVEM DOMU
  Naslednji članekZPS NASVET: ŽAR… PA NE BREZ ZELENJAVE