PRVO LETO DELOVANJA ZDUS-ove SVETOVALNICE

  448

  V četrtek, 12. decembra 2013, je v ljubljanskem Kinodvoru potekalo srečanje ob prvi obletnici delovanja ZDUS-ove svetovalnice za izboljšanje bivanja starejših, ki je del mednarodnega projekta HELPS.

  V prvem delu dogodka so si udeleženci lahko brezplačno ogledali francoski film Kaj ko bi živeli vsi skupaj. Ta med drugim govori o sobivanju starejših  − o težavah in zapletih, a tudi o veselju in prednostih takšnega skupnega življenja.

  V drugem delu pa so izvajalci svetovalnice in projekta HELPS Urban Boljka, Anja Šonc in Alenka Ogrin zbranim predstavili delovanje svetovalnice. V prvem letu delovanju je imela svetovalnica kar 231 neposrednih uporabnikov, ki so se zglasili osebno ali pa so poklicali. Najbolj pomembne teme so bile: sobivanje in stanovanjske skupine starejših, oskrbovana in namenska stanovanja, domovi za starejše, oskrba na domu in prilagoditve stanovanj in opreme. Vzporedno z informiranjem in svetovanjem se je svetovalnica povezala z vsemi pomembnejšimi deležniki na področju oskrbe starejših, s katerimi smo spletli učinkovito mrežo, ki lahko posamezniku, ki potrebuje informacijo ali nasvet, učinkovito pomaga. Z medijsko kampanjo so promovirali alternativne oblike bivanja v starosti in opozarjali na nujnost bolj fleksibilnega odločanja glede bivanja v starosti ter pomembnost povečanja izbire na bivanjskem področju. Spomladi je izšla zloženka o prilagoditvah opreme in uporabi pripomočkov za starejše, ki starejše nagovarja, da si z minimalnimi sredstvi, po principu »male spremembe za velike učinke« pravočasno prilagodijo stanovanje za varno bivanje doma. Dva dogodka, povezana s filmom Kaj ko bi živeli vsi skupaj, sta bila organizirana v sodelovanju z ljubljanskim Kinodvorom.

  Ob prvi obletnici svetovalnice za izboljšanje bivanja starejših izšel tudi zbornik 

  Ob prvi obletnici svetovalnice je izšla tudi publikacija Da je skupaj lažje biti sam: zbornik prispevkov o (so)bivanju starejših , ki govori predvsem o sobivanju in stanovanjskih skupinah starejših. Tej temi je svetovalnica namenila največ pozornosti, hkrati pa je to bil največji izziv, saj t. i. stanovanjske skupine starejših, kot jih poznajo v drugje, v Sloveniji še ne obstajajo. Avtorje zbornika je še posebej zanimalo, kako bi takšne skupine delovale v Sloveniji, kako jih sploh uvesti in kakšni ljudje bi v njih živeli. V zborniku so poleg intervjujev z nekaterimi najvidnejšimi strokovnjaki s področja socialnega varstva in oskrbe starejših, objavljeni tudi prispevki, ki so jih o svetovalnici in ideji sobivanja starejših spisali drugi, poleg tega pa smo v njem predstavili nekatere uspešne tuje prakse sobivanja starejših, iz katerih se lahko tudi pri nas veliko naučimo.

  Srečanja se je udeležilo precej obiskovalcev, ki so z zanimanjem poslušali o uspešno izvedenih aktivnostih ZDUS-ove svetovalnice, sledila pa je živahna razprava in druženje ob pogostitvi.

  Ekipa svetovalnice HELPS

  Prejšnji članekPRAZNIK: PEGAZOV DOM OBISKALI ŠEMPETRANI
  Naslednji članekbolha.com: OSKRBOVANO STANOVANJE ODDAM, 300 €