PROGRAM SVIT REŠUJE ŽIVLJENJA

783

Program Svit pri navidezno zdravih Slovencih v starosti od 50 do 74 let s preprostim testom blata išče sledove prikrite krvavitve. Osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa na kri v blatu so pregledane na kolonoskopiji, kjer se ugotovi vzrok krvavitve. Cilj programa je med navidezno zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz sprememb na steni debelega črevesa in danke razvil rak ali že imajo začetno obliko raka, in te spremembe odstraniti. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo.

Podatki o delovanju programa v letu 2022

  • V Program Svit je bilo povabljenih dobrih 315.000 oseb, odzivnost na vabila je bila 63,4 %. Odzivnost v Sloveniji je najvišja v goriški regiji – 67,1 %.
  • Odzivnost v Program Svit po letih, zaznamovanih z epidemijo covid-19, zopet raste, odzivnost moških je za 10 odstotnih točk nižja od odzivnosti žensk.
  • Med osebami s pregledanimi vzorci blata je imelo 94,6 % oseb negativen, 5,4 % oseb pa pozitiven izvid presejalnega testa.
  • V okviru programa je bilo opravljenih 9.445 kolonoskopij in 6.887 histopatoloških preiskav.
  • Povprečen čas do kolonoskopije v Programu Svit je bil v letu 2022 3 tedne, najdaljša čakalna doba pa 5 tednov od naročila na preiskavo.
  • Zadnje objavljeno Letno poročilo Registra raka za leto 2019 navaja, da so presejalni programi, ki jih priporoča Svet Evropske unije in smo jih uvedli tudi v Sloveniji, z zgodnjim odkrivanjem že zmanjšali umrljivost za te rake in njihovo incidenco. To velja tudi specifično za raka debelega črevesa in danke, ki ga s presejanjem odkriva Program Svit.

Ljudje Programa Svit

Da kolesje Programa Svit deluje, so zaslužni sodelavci Centra za zgodnje odkrivanje raka (NIJZ), gastroenterologi, patologi, družinski zdravniki in medicinske sestre, ki skrbijo za številne procese. V zdravljenje bolnikov z rakom se vključujejo kirurške in radiološke ekipe. Prepoznavnost in zaupanje v Program Svit v okviru svojega dela dvigujejo številni zdravstveni delavci v osnovni zdravstveni dejavnosti, sodelavci območnih enot NIJZ ter prostovoljci, ambasadorji in podporniki v različnih društvih in lokalnih okoljih.

V januarju 2023 je bilo iz poštnega terminala Centra za zgodnje odkrivanje raka v povprečju na dan poslanih 4.400 poštnih pošiljk od vabil, opomnikov, kompletov za odvzem vzorcev blata do izvidov presejalnega testa. Skupaj je bilo januarja poslanih 28.752 vabil in 17.076 testnih kompletov.

V laboratoriju v povprečju vsak delovni dan obdelajo 1.600 vzorcev, ki jih prejmejo od 800 ljudi. V januarju so skupaj obdelali 32.842 vzorcev. Pozitiven izvid presejalnega testa je imelo 850 oseb.

V klicnem centru dnevno odgovorijo na več kot 100 telefonskih klicev in odpišejo na do 100 sporočil po elektronski pošti. Z udeleženci s pozitivnimi izvidi presejalnega testa se dogovarjajo za termine kolonoskopij. V januarju je bilo v Programu Svit izvedenih 890 kolonoskopij – po prejetih podatkih se preiskave udeleži večina tistih s pozitivnim izvidom presejalnega testa.

Naredimo vsi skupaj nekaj več za svoje zdravje

Še vedno se vsaka tretja oseba vabilu Programa Svit ne odzove. Ker se rak na debelem črevesu v telesu razvija več let, preden se pojavijo simptomi, je dostikrat ob opaženih težavah bolezen že napredovala. Ukrepati je potrebno prej – z rednim sodelovanjem in odzivom na vabilo Programa Svit vsaki 2 leti si vsak udeleženec zelo poveča možnost, da morebitno bolezen pravočasno odkrijemo in v črevesu  odstranimo spremembe, ki predstavljajo večje tveganje za raka.

Prejšnji članekSREBRNA NIT: POZOR PRED PREVARAMI!
Naslednji članekNE SLEPITE SE … GLEDE NAGLUŠNOSTI