PREVENTIVA NA PODROČJU DEMENCE

  795

  V Pegazovem domu je v okviru svetovnega dneva Alzheimerjeve bolezni, ki je 21. septembra, potekalo več aktivnosti, katerih namen je ozavestiti ljudi o bolezni sodobnega časa, demenci, v največji meri pa so dogodki namenjeni preventivi na področju demence, kot tudi v izogib drugim boleznim.

  »Živeti danes«


  Ga. Slavica Javornik nam je predstavila pomen zdrave prehrane za dober spomin s predavanjem »Hrana ni samo hrana, je tudi zdravilo«. Opozorila je na nepravilno prehrano in njen vpliv na posamezne bolezni ter  skupaj s kuhinjo Pegazovega doma pripravila enostavne zdrave prigrizke, ki si jih lahko doma vsi pripravimo. 
  Za dobro delovanje možganov je poleg zdrave prehrane pomembno tudi gibanje. Lucija Pangerl, dipl. del. terapevtka, nam je predstavila Brain Gym, »možgansko telovadbo«, ki z gibalnimi aktivnostmi vzpodbuja delovanje možganov. Za boljšo ozaveščenost in prepoznavanje demence v Rogaški Slatini smo se skupaj s stanovalci in z modrimi baloni  »I feel dementia« podali na sprehod do Zdraviliškega parka.
  Aktivnosti ob dnevu Alzheimerjeve bolezni smo zaključili z Alzheimer caffe-jem. Z Metko Klevišar, upokojeno zdravnico, publicistko in ustanoviteljico slovenskega društva Hospic se je na temo » Živeti danes« pogovarjala Mimica Kidrič. Ga. Klevišar je podarila, kako pomembno je, da se kljub težavam veselimo vsakega dne, ga preživimo čim bolj kvalitetno, včasih pa moramo kakšen dan preprosto samo preživeti in počakati na svetlejše trenutke.

  Anica Vreže, socialna delavka
  VEČ: Pegazov dom

  Prejšnji članek17. FESTIVAL ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE
  Naslednji članekIZBOLJŠAJTE SVOJO GIBALNO ZMOGLJIVOST