PREDPLAČNIŠKE KARTICE POD DROBNOGEDOM ZPS

  832

  Predplačniške kartice so vse pogosteje del bančne ponudbe, za večino potrošnikov pa so še novost. Na ZPS so si ogledali ponudbo in ugotovili, da je lahko takšna kartica za nekatere primerna in ugodna rešitev za plačevanje blaga in storitev. Kartica ni vezana na bančni račun potrošnika, porabite pa lahko le toliko denarja kot ste ga nanjo naložili.

  Za koga pride v poštev?

  Predplačniška kartica je zagotovo zanimiva rešitev za tiste, ki jim banka ni pripravljena odobriti kartice z odloženim plačilom. Gre predvsem za samostojne podjetnike in tiste, ki imajo majhne redne dohodke ali pa nimajo rednih dohodkov. Ti lahko tako pridobijo kartico mednarodnega izdajatelja, kot sta Mastercard ali Visa, s katero lahko na primer preprosteje kupujejo na spletu. »Takšna kartica pa je primerna tudi za druge, in sicer zaradi dobrega pregleda nad stroški in večje varnosti pred zlorabami. Z zlorabo predplačniške kartice vam ne morejo izprazniti bančnega računa, izgubite lahko le denar, ki je naložen na njej. Poleg gotovine in navadne plačilne kartice je lahko koristna na potovanju kot dodatno sredstvo za plačevanje,« meni Boštjan Krisper iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Primerna je tudi za otroke in mladostnike, ki na ta način lahko bolje nadzorujejo svoje izdatke, saj lahko s kartico porabijo le toliko denarja, kot so ga nanjo naložili starši ali pa so si ga z bančnega računa nakazali sami. Kartico lahko, enako kot odrasli, uporabljajo na svojih prvih poteh v tujino ter pri svojih spletnih in mobilnih nakupih.«

  Predplačniške kartice vam ni treba poiskati v svoji banki

  Predplačniške kartice Mastercard ali Visa ponujajo Banka Koper, Gorenjska in Hypo banka ter NKBM. Lahko pa jih dobite tudi v nekaterih podjetjih, na primer Paysafecard in Smartpaycard.

  Če niste komitent banke izdajateljice, se boste morali za nakup kartice praviloma odpraviti do najbližje bančne poslovalnice te banke. Nebančno kartico pa lahko naročite tudi prek spleta, ali pa jo na primer kupite v nekaterih trafikah in na bencinskih servisih. »Predplačniško kartico boste praviloma dobili v fizični obliki, pri NKBM, Paysafecard in Smartpaycard pa lahko dobite tudi virtualno kartico, ki jo boste uporabljali pri kupovanju na spletu,« pojasnjuje Boštjan Krisper.        

  Pozor – letna naročnina ni edini strošek!

  Predplačniške kartice so na prvi pogled občutno cenejše od kartic z odloženim plačilom; povprečna letna članarina za te je skoraj 20 evrov. Za predplačniško kartico, ki velja več let, običajno ne bomo odšteli več kot deset evrov. A nekateri drugi stroški, ki jih zaračuna izdajatelj kartice, lahko uporabo občutno podražijo, opozarjajo na ZPS. Nekatere najpomembnejše stroške si lahko ogledate v tabeli na povezavi.

  Brezplačno polnjenje kartice omogočata le Banka Koper in NKBM, medtem ko velja pri drugih ponudnikih povprašati, kateri način polnjenja je najugodnejši. Drago lahko postane predvsem pogosto nalaganje manjših zneskov. Le omenjeni dve banki omogočata tudi razmeroma ugodne dvige gotovine na bankomatih, pri drugih pregledanih karticah pa dvig na bankomatu zaradi večjih stroškov priporočamo le v nujnih primerih.

  Nič kaj razveseljiv ni tudi dodaten strošek za izvedbo transakcij v tujih valutah pri Hypo banki, Paysafecardu in Smartpaycardu, pri zadnjih dveh vas tudi ne bo razveselila dodatna mesečna naročnina, če kartice niste uporabljali 12 oz. 3 mesece.

  Nasvet ZPS

  Nakup predplačniške kartice je lahko smiselna in ugodna odločitev, vendar pa se pred tem pozanimajte, kako boste lahko z njo kupovali in jo po potrebi spet napolnili. Na ZPS tudi svetujejo, da se v naprej pozanimate o času, ki je potreben za to, da boste na kartico nakazani denar lahko tudi uporabljali, saj so ti roki odvisni od načina nakazovanja. In enako, kot to velja za vse kartice, ne pozabite preveriti tudi, kakšne so omejitve, ki jih ponudniki določijo za posamezne transakcije: kolikšen je lahko dnevni promet, kako je s polnjenjem kartice, z dvigi gotovine in kakšno je minimalno ter maksimalno dovoljeno stanje na kartici.   

  Več informacij na www.zps.si

  Prejšnji članekPODVODNI SVET NA OGLED NA LJUBLJANSKEM GRADU
  Naslednji članekPEGAZOV DOM: IZLET K ŠMARTINSKEMU JEZERU