PODVODNI SVET NA OGLED NA LJUBLJANSKEM GRADU

  551

  PODVODNI SVET- Fotografska razstava skozi oči fotografov National Geographica Slovenija

  Galerija "S", 11.6.2015 do 20.9.2015, 9.00 – 21.00

  Voda, voda, voda … Več kot sedemdeset odstotkov površja našega planeta pokriva voda in skoraj natačno toliko odstotkov vode je tudi v človeškem telesu. Torej nismo samo obdani s to skrivnostno tekočino življenja, temveč smo tudi sestavljeni iz nje. Zato ni čudno, da je prav čarobna privlačnost vode pomemben del našega umetniškega navdiha. Tudi v fotografiji …

  Že ob koncu devetnajstega stoletja sta William Thompson in Louis Boutan pod vodo posnela prve fotografije, a zares se je začelo šele s pionirjema na tem področju: Hans Hassom in Jacques-Yvesom Cousteaujem v 30. letih dvajsetega stoletja. Hitro napredujoča tehnologija je namreč omogočila kakovostne posnetke, tudi velikih globin. Od časov, ko so na morski gladini prižigali eksplozije magnezijevega prahu, da so osvetljevali vodo do globine nekaj metrov, je minilo že kar veliko let in tehnika že zelo dolgo ni več ovira – ostala sta le gola fotografova ustvarjalnost in znanje. Že daljnega leta 1926 je revija National Geographic objavila prvo podvodno barvno fotografijo na svetu in odtlej lahko rečemo, da National Geographic tudi na tem področju že desetletja postavlja standarde za najboljše podvodne posnetke vseh časov. Prav zato smo se letos v uredništvu slovenske izdaje te revije odločili, da skupaj z Ljubljanskim gradom pripravimo razstavo tistih avtorjev, ki so na straneh revije National Geographic Slovenija objavljali svoje podvodne fotografije.


  Borut Furlan
  je sinonim za slovensko podvodno fotografijo in zagotovo sodi v sam svetovni vrh na tem področju, saj je dobitnik številnih mednarodnih nagrad in priznanj. Med njimi tudi nagrade za najboljšo naravoslovno reportažo vseh lokalnih izdaj (40) revije National Geographic leta 2014.

  Matej Vranič je paradni fotograf slovenske izdaje National Geographica v t. i. wildlife ali naravoslovni fotografiji. Doslej je v naši reviji objavil sedem zgodb, za številne je prejel t. i. priznanje »Best Edit«, ki ga podeljujejo v uredništvu lokalnih izdaj National Geographica v Washingtonu. Resda ni specializiran za podvodne posnetke, a so tudi njegove podvodne fotografije, ki nastajajo v sklopih reportaž o kopenskih živalih, izjemne in brez primere.

  Andrej Voje je izkušen podvodni fotograf s številnimi razstavami in objavami, za njim je veliko potopov in predvsem objav v številnih tiskanih in elektronskih medijih.

  Arne Hodalič je svojo ljubezen do reportaž prenesel tudi v podvodno fotografijo in pod gladino ga zanimajo predvsem najrazličnejše zgodbe. Podvodno reportažo iz reke Ljubljanice so mu kot prvem slovenskemu fotografu objavili tudi v izvirni izdaji National Geographica.

  Kustosa razstave:
  Grega Inkret
  Oblikovalec pri reviji National Geographic Slovenija
  Arne Hodalič
  Urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija

  Cena vstopnice: 2,00 €; za obiskovalce z veliko ali malo grajsko vstopnico je vstop prost

  Prodaja vstopnic:

  Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače,