PRAVOČASNO PRILAGODITE BIVALNE PROSTORE

1880

Svetovalnica za izboljšanje bivanja starejših pripravlja ponatis brošure “Prilagoditve opreme in uporaba pripomočkov za starejše” , s katero spodbujamo k pravočasnim prilagoditvam bivalnih prostorov in uporabi pripomočkov, ki olajšajo in omogočijo varno in samostojno življenje starejših na domu.

Zaradi velikega zanimanja je zaloga brošur že skoraj pošla, zato pripravljamo ponatis; s sloganom “majhni posegi za velike učinke” prenovljeni vsebini bo dodana še vzorčna prilagoditev konkretnega stanovanja, s fotografijami in obrazložitvami, kako z majhnimi in relativno poceni posegi izboljšati varnost stanovalcev. Nova brošura bo izšla maja 2014.

Sodelavec svetovalnice arhitekt Rok Grdiša je predstavil svetovalnico, ponatis brošure o prilagoditvah in oblike sobivanja starejših 15. aprila 2014 na Ergonomskem posvetu v Ljubljani.

Od začetka 2014 dalje so uradne ure svetovalnica za izboljšanje bivanja starejših ob torkih in četrtkih od 12.00 do 16.00 ure, še vedno se nahaja v prostorih ZDUS-a na Kebetovi 9 v Ljubljani.

Poleg izkušene svetovalke Anja Šonc je ekipo svetovalnice okrepil Pavel Koltaj, koordinatorka projekta ostaja Alenka Ogrin, vodja pa Tomaž Banovec.

Svetovalnica je bila odprta decembra 2012 kot aktivnost mednarodnega projekta HELPS. Sofinanciranje s strani tega projekta se je sicer zaključilo s koncem 2013, a ker je nekaj sredstev za delovanje v 2014 zagotovila Mestna občina Ljubljana, svetovalnica lahko deluje z nekoliko zmanjšanim obsegom.

Poglavitna cilja svetovalnice:

1. podpora starejšim in njihovim družinam pri iskanju optimalne rešitve glede bivanja v starosti (svetovanje)
2. osveščanje in spodbujanje prebivalstva k bolj fleksibilnem razmišljanju in ravnanju glede bivanja v starosti (promocija).

O svetovalnici v 2013

V minulem letu je v svetovalnici poiskalo nasvet 234 strank, od tega nas je približno polovica kontaktirala po telefonu, 40 % je bilo osebnih obiskov v svetovalnici, ostalo pa so bili kontakti po elektronski pošti, preko malih oglasov na spletni strani, po navadni pošti ali drugače.

Približno tretjina strank je iskala nasvet za prilagoditev stanovanj za varno bivanje, tretjina pa se je zanimala za sobivanje starejših oz. za bivanje v stanovanjski skupini. Preostali tretjini strank so posredovali najrazličnejše informacije o oskrbovanih in namenskih stanovanjih, o domovih za starejše (razpoložljivost mest ipd.) in možnostih oskrbe na domu, povezovali so se s centri za socialno delo, z nepremičninskimi agencijami za nasvet pri menjavi stanovanj, informirali o rentnem odkupu itd. Delo svetovalcev so dopolnjevali upokojeni strokovnjaki, ki so starejšim pomagali na pravnem, arhitekturnem, psihološkem in drugih področjih. Nemalo je bilo starejših uporabnikov v stanovanjski stiski, ki so jim svetovali pri iskanju konkretnih rešitev.

Glede na zanimanje uporabnikov se v svetovalnici še posebej posvečamo prilagoditvam bivalnih pogojev starejših in sobivanju starejših.

Sobivanje in stanovanjske skupine starejših: iz institucij v skupnostne oblike bivanja

Problemov nastanitve, oskrbe in nege starejših v prihodnje tudi pri nas ne bo moč reševati samo na prevladujoči institucionalni način, nujno bo potrebno razširiti dosedanjo mrežo sistema nastanitve, oskrbe in nege starejših.
Sobivanje starejših je ena od možnosti, ki smo se ji v svetovalnici še posebej posvetili.

S pomočjo objav, delavnic in okroglih miz smo evidentirali preko 40 kandidatov – starejših, ki jih sobivanje zanima in s katerimi se ekipa svetovalnice občasno srečuje in ugotavlja kako bi se ideja sobivanja pri nas lahko uresničila. S predstavitvami primerov uspešnih praks sobivanja starejših pri nas in v tujini (formalne in neformalne oblike), ekipa svetovalnice preverja pripravljenost starejših, minimalne pogoje, pričakovanja, objavlja strokovna mnenja in išče potencialne ponudnike za tovrstne bivalne oblike (lastniki hiš, investitorji).

Različni vidiki in mnenja o tej temi so zaobjeta v zborniku prispevkov o (so)bivanju starejših »Da je skupaj lažje biti sam«, ki je dostopna tudi na spletni strani svetovalnice, KLIKNITE TUKAJ >>

Avtor: Alenka Ogrin

Prejšnji članekVARNO, ZDRAVO IN UGODNO: TERME KRKA
Naslednji članekZDUS: MALI OGLASI NA TEMO BIVANJA STAREJŠIH