POREKLO ALI IZVOR MESA NIČ VEČ UGANKA

  627

  Poreklo ali izvor mesa v mesnih izdelkih in pripravkih ne bo več uganka  Evropski parlament je z veliko večino (460 glasov ZA in 204 glasov PROTI) izglasoval resolucijo o obveznem označevanju porekla mesa v mesnih izdelkih, kot na primer klobasi, začinjenih pred-pripravljenih perutničkah, pripravkih iz mletega mesa ali celo lazanji. Resolucija obvezuje Evropsko Komisijo, da v kratkem pripravi zakonodajo o obveznem označevanju mesa v mesnih izdelkih in pripravkih.

  "Pri ZPS smo zelo zadovoljni z izidom glasovanja v EU parlamentu, saj kar 90 % potrošnikov želi vedeti, kje je bila žival rojena, rejena in zaklana predno je končala v klobasi ali hamburgerju: potrošniki nočemo, da poreklo izgine v mesoreznici. A to je le prvi korak, saj je sedaj na vrsti Evropska Komisija, da čim prej pripravi ustrezno zakonodajo", je izjavila Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije.

  Evropski parlament v Resoluciji izpostavlja, da je navedba porekla mesa v predelanih živilih obvezna, če želimo zagotoviti večjo preglednost v celotni verigi preskrbe s hrano, in doseči boljše obveščanje potrošnikov. Hkrati pa v Resoluciji opozarjajo, da bo s tem vzpostavljeno večje zaupanje potrošnikov do mesnih izdelkov po premnogih aferah z mesom (spomnimo na leta `norih krav´, pa afere s konjskim mesom). Kako pomembna je sledljivost in označevanje, kaže tudi nedavni primer iz VB, ko so ob testiranju mesnih izdelkov iz uličnih prodajaln ugotovili, da je kar eden izmed petih testiranih izdelkov vseboval neoznačeno vrsto mesa.

  Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije pa je dodala: "Označevanje porekla mesa v mesnih izdelkih je sedaj neobvezeno, tako je slovenski mesni izdelek sicer proizveden v Sloveniji, sestavine pa so ali pa niso slovenskega porekla, ker za izraz `Made in Slovenija´ ni obvezno navesti porekla surovin ali sestavin. Vemo pa tudi, da med 30 in 50 % svežega mesa konča v izdelkih in surovina oziroma sestavine so lahko različnega porekla. Samo surovo meso govedi in svinjine mora obvezno imeti oznako porekla, od države ali kraja rojstva, reje in zakola, od 14. aprila letos dalje pa bo obvezno tako tudi označevati tudi surovo meso perutnine, ovčetine in koz."

  Več informacij:
  www.zps.si

  Prejšnji članekPUSTNO RAJANJE V PEGAZOVEM DOMU
  Naslednji članekSAMOMERJENJE KRVNEGA TLAKA ZAGOTAVLJA VARNOST