PITJE VODE – TEMELJ ZDRAVJA ZA STAREJŠE

  1231

  Redno in zadostno  pitje zdrave vode, je eden od temeljev človekovega zdravja. Starejši so v poletnem času pogosto podvrženi dehidraciji, saj se z leti zmanjša občutek žeje, kar je lahko zelo nevarno. Pomanjkanje vode je za telo bolj kritično kot pomanjkanje drugih hranil, saj je izguba vode za več kot 15 odstotkov telesne teže lahko že smrtno nevarna. V okviru številnih aktivnosti, ki jih izvajamo v mreži MATIjA, namenjamo posebno pozornost osveščanju starejših o nujnosti zadostnega vnosa tekočin v telo.

  Starostne spremembe

  Proces staranja se začne že prej, kot ga sami zaznamo, ker se odvija počasi in komaj opazno. Pravzaprav se začnemo starati že okrog petinštiridesetega leta. Postopno staranje telesa spremljajo tako fizične kot fiziološke spremembe. Prehranske potrebe se spremenijo in telo prične zgubljati učinkovitost zaradi fizioloških sprememb, ki vplivajo na sestavo telesa. Starostne spremembe so seveda neizogibne, vendar pa jih je mogoče s prilagojeno redno telesno aktivnostjo, raznoliko in uravnoteženo prehrano ter zadostnim pitjem vode omiliti in upočasniti prezgodnje staranje. 

  Vpliv vode na telo

  Občutek žeje je zapleten biološki proces, ki človeku sporoča, da telo nima zadosti vode. Ko začutimo žejo je naše telo že rahlo dehidrirano, če tega občutka ni, je nevarnost dehidracije še toliko večja. Starejše na dehidracijo, poleg žeje seveda, opozarjajo tudi nekateri telesni znaki: suha in lepljiva usta, mišična oslabelost, glavobol ter zaspanost ali utrujenost. Voda je glavna sestavina celotnega telesa in bistvenega pomena za zdravje človeka skozi vse življenje, čeprav se odstotek vode v telesu s starostjo zmanjšuje. Pomemben vpliv ima tudi na delovanje možganov, saj le ti vsebujejo 75% vode, zato ob dehidraciji oslabijo miselne funkcije. Voda je pomembna za dobro delovanje ledvic, vpliva na odvajanje blata in pri pomaga pri črevesnih težavah.  Dehidracijo lahko povzroči tudi zmanjšanje vnosa hrane pri starejših. Voda je namreč sestavni del hrane, telo pa jo pridobiva tudi z oksidacijo hranil. Vsako zmanjšanje količine zaužite hrane s seboj prinese tudi zmanjšanje količine zaužite vode, zato je v času zmanjšanega apetita pitje vode še toliko bolj pomembno. Pri starostnikih pa je lahko prisotno tudi načrtno zmanjšanje vnosa tekočin, zaradi strahu pred uhajanjem urina (inkontinenca).

  Ste pripravljeni spremeniti svoje navade za izboljšanje zdravja v zlatih letih?

  Naše telo proizvaja vodo s presnovo in pridobiva vodo iz hrane, vendar to ni dovolj, da zadosti potrebi telesa. Odrasla oseba bi morala v povprečju popiti 1,5 litra vode na dan v normalnih klimatskih pogojih. Dnevne potrebe pa se še povečajo ob dvigu zunanjih temperatur. Za zagotovitev zadostne količine dnevnega vnosa vode si lahko pripravite pisni načrt. Odmerke vode si enakomerno razdelite čez dan in jih spijte po požirkih še predenj začutite žejo. Če raje pijete sok, mu dodajte pol kozarca vode ter tako zmanjšate na vsebnost sladkorja in kalorij. Vnos tekočine dobite tudi z juho, sveži sadjem in zelenjavo. Torej kdaj začnete?

  Jerneja Šimenc, mreža MATIjA

  Prejšnji članekFAMILYLAB: ŠOLA ZA BABICE IN DEDKE
  Naslednji članekJUTRANJA TELOVADBA NA TARTINIJEVEM TRGU