PISMO BRALCA: OPOROKA, KAKO JE S TEM?

1755

Vsebine pisma bralcev seveda ne razkrivamo, objavljamo pa odgovor naše pravne svetovalke, saj razjasnjuje pojme, ki so pri vprašanjih glede oporoke lahko v pomoč marsikomu:

Spoštovani!
V svojem pismu ste opisali svojo trenutno situacijo in postavili kar nekaj vprašanj, zato bom odgovorila kar po vrstnem redu zastavljenih vprašanj.
Toplo pozdravljam idejo o zapisu oporoke, ki bo odsevala vaše dejanske želje glede razdelitve premoženja, ki ste ga gradili celo svoje življenje.

Veljavno oporoko lahko zapišete na dva načina

Prvi način je lastnoročna oporoka, ki jo lahko v celoti lastnoročno napišete in podpišete sami.

Drugi način je oporoka pred pričami, in sicer jo lahko natipkate na pisalni stroj ali računalnik ali vam jo po vašem nareku napiše nekdo drug, za njeno veljavnost pa morata oporoko podpisati dve oporočni priči, ki ne smeta biti dediča. Priči tako potrdita, da ste vi listino, za katero izjavljate, da je vaša oporoka, res podpisali vi.

Oporoko lahko hranite tudi doma

Lahko prosite tudi prijatelje, da vam hranijo oporoko. Za samo veljavnost oporoke, mesto hrambe ne igra vloge. V kolikor pa imate pomisleke, da vaša oporoka ne bo upoštevana, če jo boste hranili doma, jo lahko hranite pri notarju. Notar vam bo izdal potrdilo o hrambi oporoke, nato pa vaše podatke ter podatke o oporoki javil na Notarsko zbornico Slovenije zaradi vpisa v Centralni register oporok. Storitev je plačljiva.

Oporoko je mogoče izpodbijati iz različnih razlogov

In sicer, da ne ustreza formalnim zahtevam (npr.  ni napisana in podpisana s strani iste osebe; nista prisotni 2 priči; nepravilna oblika…) ali pa, da je ponarejena.

Zakoniti dediči lahko oporočnemu dedovanju oporekajo

… a le v primeru in zaradi prikrajšanja nujnega dednega deleža. Kar pomeni, da v kolikor so prikrajšani v oporoki za nujni delež, ali pa sploh niso omenjeni v oporoki, lahko na sodišču uveljavljajo svoj delež. Pravica do nujnega deleža je povsem v rokah upravičencev in sodišče o nujnem dednem deležu ne odloča po uradni dolžnosti.

Upam, da sem vam razumljivo odgovorila na vsa vaša vprašanja.

V kolikor želite, da vam svetujemo pri sestavi oporoke, se lahko ob prehodni najavi po elektronski pošti info@varnastarost.si  ali po telefonu 01 234 00 64, oglasite v naših prostorih na Dunajski cesti 76, v Ljubljani.

 

Lepo vas pozdravljam,

Tanja Tomšič, uni. dipl. prav.

Prejšnji članekPOTREBUJEMO BOLJŠE POGOJE ZA VARČEVANJE
Naslednji članekPRIJATELJI V PEGAZOVEM DOMU