PET PREDNOSTI ŽIVLJENJA V CENTRIH DEOS

  448

  Odločitev o tem kako in na kak način bomo preživljali določeno življenjsko obdobje, je odvisna od številnih okoliščin in dejavnikov. V jeseni življenja je potreba po kakovostnem bivanju še toliko bolj pomembna, saj je življenje starostnikov pogosto odvisno od pomoči drugih, poleg tega pa je dokazano tudi, da so ljudje, ki intenzivneje ohranjajo medosebne stike z okolico, tudi bolj zadovoljni in aktivni. V zasebnih centrih za starejše s koncesijo Deos, ki se nahajajo na lokacijah v Črnučah, Gornjem Gradu, Notranjih Goricah, Horjulu, Trnovem, Cerknici in Medvodah, stanovalcem nudijo ugodje bivanja v sodobno opremljenih prostorih, celostno zdravstveno nego in socialno oskrbo ter številne prostočasne aktivnosti.

  1.    VISOKOKAKOVOSTNA OPREMA V SKLADU S STANDARDI

  Vsi Deosovi centri so kakovostno in sodobno opremljeni – sobe so nadstandardne s kopalnico in balkonom, hkrati pa ustrezajo tudi normativom socialnovarstvenih zavodov.  V Centrih starejših Črnuče in Notranje Gorice ter prizidku centra Horjul, ki so bili zgrajeni v zadnjem letu, so sobe tudi prostornejše, z najnovejšim pohištvom, primernim za nego in oskrbo starejših oseb.

  2.    SKRBNA PRIPRAVA JEDILNIKOV

  V Deosovih centrih pripravi in uživanju hrane posvetijo veliko časa, saj prehrana posamezniku v prvi vrsti zagotavlja ustrezno energijo za delo in učenje ter pravilno delovanje celega organizma. Prav zato se v Deosovih centrih trudijo zadovoljevati tudi želje in potrebe starostnika. Tako pri izboru sestavin, sestavljanju jedilnikov kot načinu priprave hrane. Jedilnike v Deosovih centrih oblikuje skupina za pripravo jedilnikov, v katero so aktivno vključeni Deosovi stanovalci in njihovi svojci ter zaposleni, pri čemer upoštevajo priporočila za prehrano starostnikov v socialnih zavodih, ki so v skladu s priporočili ministrstva za zdravje.

  3.    PROSTOČASNE AKTIVNOSTI ZA VSAKO ŽELJO

  Delovanje in organiziranost služb delovne terapije v centrih je usmerjeno  spodbujanju  stanovalcev k sodelovanju v različne dnevnih aktivnostih : druženju, telovadbi, ali skupinskemu ustvarjanju ročnih izdelkov, saj na ta način med njimi vzdržujejo socialne in družabne stike. V okviru vsakodnevnih aktivnosti se oskrbovanci Deosovih domov odločajo po svojih željah in zmožnostih, se pa vsako jutro lahko začne z jutranjo telovadbo, pod vodstvom fizioterapevtke in delovne terapevtke, izvajajo pa tudi različne terapije glede na zdravstveno stanje oskrbovanca. Del vsakdanjika je tudi vrsta družabnih iger, kot so tombola, kartanje, skupinsko reševanje križank in podobno. Za stanovalce organizirajo tudi kognitivne treninge, ustvarjalne skupine ter izlete in športne igre.

  4.    ŠTEVILNE DODATNE STORITVE

  V okviru programov v Deosovih centrih nudijo tudi vrsto dodatnih storitev, ki so potrebne za prijetno in brezskrbno bivanje starostnikov, kot so na primer frizerski salon, pedikura, masaže in podobno. V nekaterih centrih so na voljo tudi začasne nastanitve v primerih, ko na primer bližnji zbolijo ali odidejo na dopust, ali pa kot rehabilitacija po poškodbi ali operaciji, ko posameznik ne more skrbeti sam zase, hkrati pa ima fizioterapvtsko obravnavo. Nudijo pa tudi prevoze toplih obrokov na dom starostnikov v bližnjem okolju in razvijajo medgeneracijske skupine za samopomoč, ki pomagajo staremu človeku pri preživljanju čim bolj kakovostnega življenja v starosti.

  5.    STROKOVNA OSKRBA VISOKO USPOSOBLJENEGA KADRA

  Nega in strokovna oskrba v Deosovih centrih sta na najvišjem nivoju, izvaja pa jo dobro usposobljeni  zaposleni. Ob pomoči številnih prostovoljcev se zaposleni ves čas tudi trudijo, da oplemenitijo ponudbo in obogatijo odnose, se povezujejo s svojci, odpirajo vrata domov v lokalni skupnosti, v kateri delujejo centri ter izvajajo različne družabne in dobrodelne dogodke. Pri svojem delu zaposleni uporabljajo najsodobnejše koncepte za nego in oskrbo, ki so podprte tudi s smernicami Ministrstva za zdravje ter Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve v letu 2011. Upoštevajo pa tudi načelo normalizacije, kar pomeni, da so usmerjeni v razvoj in potrebe stanovalcev, da razvijajo sodelovanje, vključevanje ter udeležbo stanovalcev v vse aktivnosti, ki potekajo tako v centrih kot izven njih.

  Več informacij:

  http://www.deos.si/

  Prejšnji članekGENIJ – DA VINCI. VSTOP ZA UPOKOJENCE CENEJE!
  Naslednji članekVABILO: ZGODBE GLINE IN BARV V PV ZIMZELEN