PEGAZ: IZLET ZA LJUBITELJE KONJEV

  512

  Na sončen dan, 08.08. smo se odpravili iz Pegazovega doma do Muzeja na prostem v Rogatcu, kjer stalna muzejska zbirka ohranja ljudsko stavbno dediščino subpanonskega tipa in kulturno izročilo ljudi, ki so živeli na območju južno od Donačke gore in Boča v času od 19. do sredine 20. stoletja.

  Ogledali smo si ohranjeno rojstno hišo pesnika Jožeta Šmita ter izvirne objekte in rekonstrukcije obrtniških in gospodarskih poslopij, ki so jih postavili ob izhodu iz zgodovinskega trga Rogatec. Dve prijazni vodički sta nas pospremili in nam predstavili poslopja: štalo, dvojni vezani kozolec toplar in svinjak (štalunci), vodnjak (štepih) na čapljo, čebelnjak, viničarsko hišo, brajde, kovačijo in lodn, (podeželsko trgovino) iz tridesetih let 20. stoletja.

  Pod brajdami smo posedeli in se osvežili s pijačo in popotniško malico ter ogled nadaljevali še v Konjušnici Strmol, kjer nas je pričakala naša prostovoljka in veterinarska tehnica Renata Kuraj. Popeljala nas je skozi konjušnico ter predstavila šestnajst konjev in kobil, ki so v KK Strmol kot njihovi družinski člani, kot rada pove.

  Krušič Franc:  "Izlet je bil zelo zanimiv. Všeč mi je bila Šmitova domačija in vse kar sodi zraven – topler, lodn, staro orodje,…v kovačiji so izdelali vse, kar so rabili. Pod brajdami smo se okrepčali in nato obiskali še zeliščni vrt in konjušnico."

  Bonča Marija: "Bilo je enkratno, prekrasno. Ko sem videla stare stvari, sem se spomnila marsičesa za nazaj. Veste… jaz sem ljubiteljica konjev. Spomnila sem se, da sem iz Planinskega doma na Boču  prijahala v Rogaško Slatino, nazaj grede pa se je konj naenkrat postavil na zadnji nogi in me vrgel na tla in … obstal. Spravila sem se nazaj in pot sva nadaljevala", se nasmeje simpatična stanovalka.
  Mateja Fidler, delovna terapevtka
  VEČ: Pregazov dom

  Prejšnji članekBOGATO FESTIVALSKO DOGAJANJE NA F3ŽO
  Naslednji članekZA ŽEJO PIJMO VODO ALI NESLADKANI ČAJ