NOVOLETNA POBUDA: “PODARIMO OBISK”

  382

  Starejši v Sloveniji vse pogosteje odmaknjeni na družbeno obrobje

  December je tradicionalno mesec praznovanj in veselja. A za tiste, ki so prepuščeni sami sebi, doma ali v domovih za ostarele, je lahko to mesec žalosti in depresije. Prav s tem razlogom se je rodila iniciativa “Podarimo obisk”, ki jo organizirata Slovenska filantropija in Skupina Futura. Pobuda je usmerjena predvsem k mlajši, aktivni populaciji oziroma k tistim, ki si v natrpanem delovniku redko odtrgajo čas za obisk starejših. Slednjim le-to pomeni več kot le prijetno presenečenje, temveč občutek ljubljenosti, spoštovanja, »vrednosti« oziroma koristnosti. Da bi spodbudili medgeneracijsko druženje v prazničnem času so pobudniki  ob podpori farmacevtskega podjetja Pfizer zasnovali akcijo, katere osnovni poziv povzema kratek video, ki si ga lahko ogledamo na https://www.youtube.com/watch?v=9KMCDXNZqZY&feature=youtu.be  in že osvaja srca Slovenk in Slovencev.

  Položaj starejših se v slovenski družbi slabša, njihovo znanje, izkušnje in modrost pa pogosto ostajajo prezrti. Po podatkih o indeksu aktivnega staranja za leto 2014[i]  se Slovenija med evropskimi državami nahaja na zadnjem, 28. mestu, po zaposlenosti starejših med 55. in 75. letom starosti, po participaciji starejših v družbi pa smo na 17. mestu. Čeprav nas kazalci neodvisnega, zdravega in varnega življenja uvrščajo na 9. mesto, nas možnosti za aktivno staranje spet uvrščajo v spodnjo polovico EU članic, na 20. mesto, pred nami sta na primer tudi Hrvaška in Bolgarija.

  »Podatki kažejo, da so starejši vse prepogosto odrinjeni na rob družbe. Praznični čas je čas, ko vsi razmišljamo, kaj bomo komu podarili. V letošnjem letu, tik pred novim letom, želimo s pozivom ljudi spodbuditi k premisleku in dejanjem, s katerimi lahko v teh dneh starejšim in tudi vsem drugim damo nekaj resnično vrednega – toplino, iskreno bližino in delček svojega časa,« je namen pobude povzela Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije.
  Osrednji namen pobude Podarimo obisk je tako ozavestiti potrebo po zbliževanju in druženju s starejšimi generacijami, vse aktivnosti pa so vezane predvsem na socialna omrežja, ker s kratkim videom spodbujajo k obisku starejših. »Na Facebook strani Slovenske filantropije lahko vsi, ki se jih bo akcija dotaknila in bodo letos svojim starejšim sorodnikom, prijateljem in znancem namenili več časa, z uporabo #PodarimoObisk svoja doživetja, utrinke in tudi razmišljanja delijo z vsemi ter tako pripomorejo, da se naša pobuda resnično dotakne vseh nas,« je še povedala Tereza Novak ter dodala: »V Slovenski filantropiji se trudimo, da bi s svojimi aktivnostmi dosegli vse akterje v družbi in v primerih, ko podjetja prepoznajo našo družben vlogo, kot je to pri tej akciji izrazil Pfizer, nam njihova podpora še posebej veliko pomeni.«

  Vabljeni, da letos namesto darila podarite bližino in toplino tudi vi! Akcijo »Podarimo obisk« lahko podprete na FB Slovenska filantropija.

  Prejšnji članekOJOJ, BOŽIČEK V SOBI POBEGA!
  Naslednji članekSEZONSKA IN LOKALNA HRANA POZIMI