NE VERJEMITE VSEGA O ZOBNIH PROTEZAH

  681

  Verjetno poznate veliko ljudi, ki nosijo zobno protezo, pa tega sploh ne veste, saj so kljub protezi sproščeni, samozavestni in nasmejani. Soočenje s protezo in navajanje nanjo ni najbolj enostavno, vendar lahko z nekaj uporabnimi nasveti premagamo začetne težave. Raziskali smo nekaj zmot in resnic o uporabi zobne proteze, ki vam bodo morda v pomoč.

  Zmota 1: že na prvi pogled se vidi, da nekdo nosi protezo, saj ta izgleda umetno.
  Potem ko zobozdravnik naredi odtis ustne votline, da bi lahko izdelal model dlesni in zobno protezo, se moramo odločiti, kako bo izgledala zobna proteza. Izbira je zelo pomembna, saj se odločamo med različnimi oblikami zob, velikostmi in barvami. Če boste na izbiranje dobro pripravljeni, si boste pred ogledalom nedvomno všeč, saj bo vaš nasmeh prijeten in naraven. Dejstvo je, da vam bo kakšna stara nasmejana fotografija zelo pomagala pri izbiranju. Resnica pa je tudi, da vam bo zobozdravnik kasneje lahko naredil še kakšne manjše prilagoditve in popravke, recimo zmanjšal kakšen razmak med zobmi. Še namig: nikakor ne stremite po velikih in izrazito belih zobeh, saj bodo ti res videti umetno.

  Zmota 2: tisti, ki imajo zobno protezo, se morajo izogibati hrani, ki je trda in vsebuje drobne delce.
  Tudi pri dobro prilegajočih se protezah lahko drobni delčki hrane zaidejo pod zobno protezo, kar povzroča neprijeten občutek, hkrati pa lahko zaradi drgnjenja povzroči boleče dlesni. To ni dejstvo, ki ga mora uporabnik zobne proteze enostavno sprejeti, saj si lahko pomaga s pričvrstilnimi kremami. Te pomagajo preprečevati majhnim koščkom hrane, kot so mak, koščičasto sadje ali orehov nadev iz potice, da zaidejo pod zobno protezo, hkrati pa jo trdno držijo na svojem mestu, zato bo ugriz v nekoliko tršo hrano, kot je so recimo jabolka, bolj sproščen in brez skrbi.
  Za posebej močno pritrditev zobne proteze poskusite pričvrstilno kremo Corega® Ekstra Močno z blagim in osvežilnim okusom mete.

  Zmota 3: zobno protezo lahko čistimo z običajno zobno pasto.

  Proteza je kar 10-krat mehkejša kot zobna sklenina, zato zahteva drugačen način čiščenja, saj jo lahko z običajno zobno pasto poškodujemo. Protezo lahko opraskamo, v praskah pa se nato razvijejo bakterije, ki lahko povzročajo neprijeten vonj.

  Resnica je, da je zobno protezo najbolje čistiti s tabletami za čiščenje protez, ki učinkovito odstranijo bakterije, hkrati pa pomagajo zmanjšati nastajanje oblog in trdovratnih madežev. Izbirate lahko med več različnimi proizvodi, priporočamo pa tablete za čiščenje Corega® Bio Formula, ki odstranijo 99,9 % bakterij in pomagajo osvežiti dah.
  Vir: www.corega.si

  NAGRADNA IGRA IN LEPE NAGRADE

  Še več uporabnih nasvetov in dejstev o uporabi in negi zobne proteze najdete v nagradni igri Corega®, kjer lahko preizkusite svoj spomin.
  Vsak igralec spomina, ki uspešno zaključi igro, prejme na dom brezplačni vzorec Corega®, hkrati pa se lahko vsi z dobrim spominom potegujejo tudi za lepe nagrade:
  – 1x vikend paket za dve osebi v Thermani Laško,
  – 2x paket Gurmanski počitek na deželi (Zvezdar).

  Preizkusite svoj spomin in se potegujte za Corega® nagrade!.

  Prejšnji članekPRISLUHNITE POEZIJI NA LJUBLJANSKEM GRADU
  Naslednji članekPROBLEMATIKA AZBESTA JE NEDOKONČANA ZGODBA