NASVETI ZA VARČEVANJE Z OGREVANJEM

1803

Kljub dokaj topli zimi se večina gospodinjstev pridno ogreva. Zaradi visokih cen fosilnih goriv, slabše toplotne zaščite starejših stavb in iztrošenosti starejših ogrevalnih sistemov po novem velik del družinskih proračunov prestavlja prav strošek ogrevanja. Visoki stroški pa posledično pomenijo tudi možnost visokih prihrankov. Pri tem najprej pomislimo na finančne prihranke, ki jih z ukrepi lahko dosežemo, pozabimo pa, da je za nas še pomembnejše varčevanje z energijo in posledično velik vpliv na ohranjanje in varovanje našega okolja. V nadaljevanju tega članka bomo zato podali nekaj praktičnih nasvetov, kako zmanjšati rabo energije za ogrevanje naših stanovanj in hiš brez ali z minimalnimi investicijskimi vložki.

ORGANIZACIJSKI UKREPI

Veliko toplote za ogrevanje je možno privarčevati s t.i. organizacijskimi ukrepi, pri katerih že brez investicijskih stroškov uspemo veliko privarčevati pri stroških ogrevanja. Med drugimi so to sledeči ukrepi.

 • Pred začetkom kurilne sezone in tudi tekom nje je potrebno večkrat  preveriti, če so radiatorji ustrezno odzračeni. Ustrezno odzračeni radiatorji in posledično celoten ogrevalni sistem je veliko bolj učinkovit in varčen.
 • Prostore je bolj smiselno ogrevati z več mlačnimi radiatorji, kot z enim ali dvema vročima.
 • Če je le možno prestavite ali odstranite pohištvo, police in zavese, ki zakrivajo radiatorje, saj so zastrti radiatorji potratni in manj učinkoviti.
 • Ponoči zastirajte okna s polkni ali debelimi zavesami ter tako deloma preprečite prehod toplote v zunanjost.
 • Podnevi naj bo temu ravno nasprotno, saj le dvignjena senčila in odgrnjene zavese omogočijo, da sonce lahko dogreva stanovanje.
 • Dolgotrajno sušenje perila na radiatorjih ni priporočljivo, pa ne zgolj zaradi varčevanja z energijo, temveč tudi zaradi povečanja nevarnosti nastanka plesni, kot posledice kondenzacije vodne pare na zunanjih stenah in stropovih.
 • Znižajte in prilagodite temperaturni in obratovalni režim ogrevanih prostorov glede na dejansko uporabo le teh. Ponoči ali ko ste v službi je pametno znižati temperaturo za 3 do 5°C. Ob daljši odsotnosti nastavite temperaturo prostora na približno 15°C, da ne podhladite zidov, saj je ponovno segrevanje potratnejše od dogrevanja.
 • Temperaturo v prostorih je pametno meriti in jo primerjati s priporočenimi vrednostmi. Le te za bivalne prostore znašajo od 19 do 22°C, za spalnico pa od 15 do 18°C. Verjetno poznate grobo oceno, da znižanje temperature v prostorih za 1°C pomeni manjšo rabe toplote za ogrevanje za okoli 5 do 10%.
 • Znižanje temperature ogrevalne vode v sistemu ogrevanja, saj je sistem ob nižji temperaturi ogrevalnega medija bolj učinkovit, manjše pa so tudi izgube na razvodih v neogrevanih prostorih.
 • Zelo pomemben ukrep je pravilno prezračevanje prostorov. Priporoča se intenzivno zračenje z odpiranjem oken in vrat na stežaj, da se ustvari prepih, trikrat na dan za kratek čas (3 do 5 minut). Zelo energetsko neučinkovito je dolgotrajno zračenje s priprtimi okni v pol vertikalnem položaju (t.i. »okno na kip«).

ENOSTAVNI INVESTICIJSKI UKREPI

Če želite sorazmerno veliko privarčevati pri strošku ogrevanja glede na višino vložka  v investicijo, vam priporočamo naslednje ukrepe.

 • Vgradnja termostatskih ventilov na radiatorjih omogoči avtomatsko regulacijo nastavljene temperature v prostoru z zapiranjem in odpiranjem dovoda tople vode v radiatorje. Cena posameznega termostatskega ventila je nekaj deset evrov, pri čemer vam svetujemo, da vam ga vgradi strokovnjak. V praksi namreč opazimo kar nekaj primerov napačno vgrajenih ventilov, ki imajo lahko za posledico neprijetno šumenje in nepravilno delovanje le te.
 • Namestitev tesnilnih trakov na okenske okvirje prepreči prekomerne ventilacijske izgube toplote tik ob oknu. Tesnila lahko dobite v boljše založenih trgovinah s tehničnim blagom in jih namestite sami ali pa vgradnjo prepustite podjetjem, ki se profesionalno ukvarjajo s tem.
 • Vgradnja izolacijskih plošč (reflektorjev) za radiatorji poveča njihov izkoristek in prepreči prekomeren prehod toplote preko zunanje stene tik za radiatorji. Reflektorje lahko kupite v večjih trgovinah s tehničnim blagom.
 • Namestitev termometra in merilca zračne vlage nam omogoča nadzorovanje bivalnih razmer v prostoru in nam podaja informacije za ukrepanje v skladu s priporočili.

Velja še omeniti nasvet, ki je morebiti najpomembnejši in ga zato ne gre pozabiti. Varčevanje z ogrevanjem naj bo razumno, saj so posledice pretiranega varčevanja pogosto mnogo hujše. V zadnjem času smo prav zaradi pretiranega varčevanja pri ogrevanju stanovanj priča množičnemu pojavu kondenzacije vode na stanovanjskih površinah in posledično razvoju plesni. Posledice, ki jih ima ta pojav za trajnost naših stavb, naše počutje in zdravje, pa nas lahko stanejo mnogo več od nekaj privarčevanih evrov pri stroških ogrevanja.

Prejšnji članekNAKUP MASAŽNEGA STOLA = INVESTICIJA V VAŠE ZDRAVJE
Naslednji članekPRIPOROČILA ZA ZMANJŠEVANJE NEVARNOSTI PADCEV