NASVETI ZA NAJEM AVTOMOBILA

1420

V počitniških dneh si več potrošnikov kot sicer z najemom avtomobila popestri počitnice oz. zagotovi mobilnost tudi takrat, ko v tujino prispe z letalom, vlakom ali drugim javnim prevoznim sredstvom. Ponudba je pestra, še posebej spletne rezervacije pa zelo vabljive. A preden se odločite, katerega ponudnika izbrati, se prepričajte, kaj boste za ceno v resnici dobili. Avtomobil je drag, v primeru zapletov so zato lahko veliki tudi stroški, opozarjajo na ZPS. Vozilo uporabljajte kot dober gospodar, v skladu z najemno pogodbo, za volan pa naj sedejo samo odobreni vozniki (ki so navedeni v najemni pogodbi).


»Osnovno pravilo je, da za manj denarja dobite manjši, manj zmogljiv in slabše opremljen in zavarovan avtomobil, a večina avtomobilov ima vgrajena vsaj ročno klimatsko napravo in radijski sprejemnik, pogosto tudi tempomat,« pojasnjuje Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Privlačna pondba! Morda vsebuje omejitev količine dnevno prevoženih kilometrov?

Če imate v planu večje dnevne premike, bodite pri izbiri pozorni na morebitno omejitev količine dnevno prevoženih kilometrov. Prevladuje sicer ponudba z neomejeno prevoženimi kilometri, a pri cenejših najemih, predvsem pri manjših avtomobilih, je kilometrska omejitev še vedno aktualna. Ko avtomobil najamete za več dni, lahko na dan prevozite več kilometrov od navedene omejitve, le skupaj jih ne sme biti preveč.

Na ceno najema vpliva še kraj najema, predvsem na letališčih je treba pogosto plačati poseben dodatek, prav tako bo treba doplačati za dostavo na določen naslov in v primeru, da boste avtomobil vrnili v drugi poslovalnici, kot ste ga najeli (drop-off charge), oziroma ga boste vrnili zunaj delovnega časa poslovalnice. Po potrebi pred najemom preverite tudi, ali se boste z avtomobilom lahko odpeljali v drugo državo, to niti znotraj EU ni povsem samoumevno.

Ponudnika ne izberite le na podlagi cene in modela avtomobila, ampak tudi, kaj je vključeno v ceno najema

Preverite, ali morate računati na morebitne dodatne stroške. Najbolj pogosto gre za stroške cestnin (poseben pavšal za avtocestno nalepko, sprotno plačilo elektronskega cestninjenja in podobno), zimsko opremo (pnevmatike, snežne verige), že omenjene dodatke za izposojo na letališču ali drugih specifičnih mestih in podobno. »Doplačati je treba za dodatnega voznika, prav tako za voznika, mlajšega od 21 ali starejšega od 65 let, za dodatno opremo, kot so otroški avtosedež, navigacijska naprava, strešni prtljažnik ali kovček in podobno,« opozarja Boštjan Okorn in svetuje, da skrbno preberite splošne pogoje najema, pozorni bodite na podrobnosti, povezane z reševanjem morebitnih težav (okvare, nesreče, kraja …), in na možnost, da je ponudnik dosegljiv 24 ur na dan.

Poskrbite za dobro zavarovanje

Pomemben del cene pomeni strošek zavarovanja. Res je, da konkretno vpliva na končno ceno najema, a lahko pomeni tudi precejšen strošek, ko se z avtomobilom kaj zgodi. Skrbno preverite, kaj vključuje zavarovanje, po potrebi povprašajte uslužbenca v poslovalnici.

Za prevzem vozila si vzemite čas

Z uslužbencem temeljito preverite stanje avtomobila. Pozorni bodite na morebitne praske, odrgnine in druge poškodbe, označite jih na posebni skici, ki je del prevzemnega zapisnika. Avtomobil naj bo opran, očiščena mora biti tudi notranjost, še zlasti steklene površine, in ne sme biti zakajen. V nasprotnem primeru zahtevajte drugega. Pozorni bodite na pnevmatike, te morajo biti na vseh štirih kolesih enake in z zadosti profila. Če po prevzemu med vožnjo zaznate napake (denimo nedelujoča ali slabo delujoča klimatska naprava, slabe zavore, zatikajoča se ročica menjalnika in podobno), se vrnite in zahtevajte, da napake odpravijo ali vam avtomobil zamenjajo. Tudi med samo uporabo bodite pozorni na stanje avtomobila in v primeru kakršnih koli nepravilnosti takoj obvestite najemodajalca.

Bodite točni

Če vam avtomobila ne bo uspelo vrniti v predvidenem času, pravočasno obvestite najemodajalca. Ob vračilu po možnosti z uslužbencem preverita stanje avtomobila, podpisan zapisnik bi načeloma moral pomeniti, da vam ne bodo zaračunali nobenih dodatnih stroškov (razen morda plačila cestnine na elektronski način in morebitnih kazni za prometne prekrške). Ob vračilu zunaj delovnega časa predlagamo, da fotografirate najbolj izpostavljene dele avtomobila in stanje števca, s čimer boste lažje dokazovali, da z avtomobilom ob vračilu ni bilo nič narobe.

Več na www.zps.si  in v reviji ZPStest 6/2019

Prejšnji članekBREZ TOBAKA ZA ZDRAVJE PLJUČ
Naslednji članek6 NASVETOV ZA PLAČEVANJE V TUJINI