MILIJARDA TURISTOV, MILIJARDA MOŽNOSTI

  687

  Svetovni dan turizma, ki ga obeležujemo 27. septembra, letos poteka pod geslom »Milijarda turistov, milijarda možnosti«.


  Po ocenah je v letu 2014  v tujino potovalo več kot 1,1 milijarde ljudi. Tudi
  Slovenci zelo pogosto potujemo v tujino. Največ potovanj opravimo v naše sosednje države in v države zahodnega Balkana, približno tri odstotke Slovencev, ki so po podatkih SURS v letu 2014 potovali v tujino, pa so potovali v neevropske države. Ker pa smo na potovanju izpostavljeni številnim nevarnostim za svoje zdravje, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujemo, da pravočasno pred potovanjem in na poti poskrbimo za zaščito našega zdravja. Potnikom pred potovanjem zato svetujemo posvet v eni izmed ambulant za potovalno medicino, ki delujejo na vseh devetih območnih enotah NIJZ.

  Na potovanju smo izpostavljeni številnim nevarnostim in tveganjem za svoje zdravje. »Ogrožajo nas številne nalezljive bolezni in težave, ki so povezane s slabšimi higienskimi razmerami, neustrezno preskrbo s pitno vodo, drugačnimi klimatskimi in družbenimi razmerami, slabšo varnostjo v prometu ter običajno manj razvito in težje dostopno zdravstveno službo,« je opozorila Ondina Jordan Markočič z NIJZ in povedala: »Najpogostejše težave na potovanju predstavljajo poškodbe v prometu, od nalezljivih bolezni pa je na prvem mestu potovalna driska, sledijo okužbe zgornjih dihal, okužbe kože, spolno prenosljive bolezni, bolezni, ki jih prenašajo komarji in drugi insekti, težave zaradi ugrizov in pikov živali, poškodbe, višinska bolezen, sončne opekline, potovalna slabost, poškodbe in težave, ki nastanejo zaradi časovne razlike oziroma t. i. jet lag.«

  Obisk v ambulantah za potnike

  Zato je pomembno, da že pred potovanjem in na poti sami poskrbimo za zaščito našega zdravja. »Priporočljivo je vsaj šest tednov pred potovanjem, še posebej v eksotične dežele, obiskati ambulanto za potovalno medicino. Letno v ambulantah za potovalno medicino NIJZ obravnavamo okoli 5.000 oseb, ki večinoma potujejo v manj razvite predele sveta – Azijo, Afriko, Latinsko Ameriko. Po grobi oceni ta delež predstavlja okoli deset odstotkov vseh Slovencev, ki letno potujejo na ta območja,« je povedal asist. Zoran Simonovič  NIJZ.  Za posvet v ambulanti za potnike se je potrebno telefonsko naročiti, informacije o potniških ambulantah najdete na naslednji povezavi.

  Potniki se v ambulanti seznanijo z individualno opredeljenimi nevarnostmi za zdravje na predvidenem potovanju in možnimi ukrepi za zmanjšanje tveganj. »Lahko se odločijo za izvedbo preventivnih cepljenj, po potrebi jim predpišemo zdravila za preprečevanje določenih bolezni, na primer zaščita pred malarijo, zaščita pred višinsko boleznijo, zaščita pred potovalno slabostjo. Potnike seznanimo tudi z vsebino priporočene potniške lekarne ? kako poteka obravnava potnika,« je postopek obravnave razložil asist. Zoran Simonovič  NIJZ in opozoril, da je za dosego optimalne zaščite s cepljenjem potreben določen čas in je pri nekaterih cepljenjih potrebnih več odmerkov cepiva, zato svetujemo pravočasen obisk ambulante za potodvalno medicino. Tudi za "last-minute" potnike je priporočljiv obisk v ambulanti, saj lahko prejmejo ustrezno zaščito pred malarijo, opravijo nekatera cepljenja in prejmejo koristna navodila za zaščito zdravja na izbranem potovanju.

  Prejšnji članekSENIOR RESORT MGC BISTRICA, DOMŽALE
  Naslednji članekAMBASADORKI POTOVANJ ZA SENIORJE NA IZMENJAVI