MATIJA: ZA VEČJO MOBILNOST STAREJŠIH

  645

  19. 9. 2014 – V tednu evropske mobilnosti želimo starejše seznaniti , kako si z mrežo MATIjA lahko pomagajo do večje mobilnosti in s tem tudi do boljše socialne vključenosti.  Mreža MATIjA starejšim nudi celovit pregled nad aktualno ponudbo prevozov. S klicem na brezplačno številko 080 10 10 prejmete informacije o javnem prevozu (avtobus, vlak), zasebnih ponudnikih prevozov –  članov mreže,  ki delujejo po  etičnih načelih mreže MATIjA ter seveda tudi o prostovoljnih prevozih, ki jih opravljajo prostoferji.

   
  Mreža MATIjA starejšim, omogoča čim daljše bivanje v domačem okolju tako, da njim in njihovim svojcem, nudi brezplačen dostop do informacij, storitev in blaga, preko enotne brezplačne telefonske številke 080 10 10, ki postaja centralna nacionalna točka za starejše.

  PRoSToFER

  Osnovni namen projekta PRoSToFER je odziv na eno najbolj pogosto izraženih potreb starejših po zagotavljanju prevozov, ki jih v skladu z načeli mreže MATIjA organiziramo tako, da na eni strani spodbujamo starejše, ki še lahko in želijo varno voziti, da kot prostovoljci opravljajo prevoze za druge starejše in tako razbremenimo njihove svojce ter javne servise in zagotavljamo večjo mobilnost in socialno vključenost udeleženih.

  Trenutno vozi v okviru projekta 72 prostoferjev  po vsej Sloveniji, ki so prostovoljno prevozili že preko 16.500 kilometrov. Prostoferji  praviloma vozijo na krajših relacijah, največkrat v okolici svojega kraja in v večini prihajajo iz večjih slovenskih mest. Pokritost Slovenije s prevozi v okviru projekta PRoSToFER niha glede na razpoložljivost in krajevno dosegljivost prostovoljnih voznikov. Nekaj prostoferjev nas je na žalost že moralo zapustiti zaradi finančnih težav, saj je strošek goriva, ki ga prispevajo sami, za nekatere postal previsok.

  Uporabniki prostovoljnih prevozov so s svojimi prostoferji zelo zadovoljni, kar dokazuje skupna povprečna ocena prostoferjev 4,7. Uporabniki so vsakega prostoferja po opravljenem prevozu posamezno ocenjevali na lestvici od 1 do 5.
  V nekaj več kot enem letu, odkar traja projekt PRoSToFER, smo na brezplačni številki 080 10 10 mreže MATIjA – nacionalni točki za starejše, 356 starejšim in invalidom omogočili uporabo brezplačnega prevoza. Prostoferje in uporabnike pa smo 992 krat medsebojno povezali.

  ZASEBNI PREVOZNIKI – ČLANI MREŽE MATIjA

  V mrežo MATIjA je po vsej Sloveniji včlanjenih kar nekaj ponudnikov prevozov. Nekateri prevoze opravljajo kot taksi službe, drugi nudijo prevoz skupaj s spremstvom ali pa ga izvajajo v okviru nudenja pomoči na domu.  Informacije o ponudnikih in njihovi krajevni razpoložljivosti, so na razpolago, na brezplačni številki  mreže MATIjA 080 10 10.

  Člani mreže MATIjA – ponudniki storitev in izdelkov, se z včlanitvijo zavežejo, da bodo pri svojem delu upoštevali temeljna ETIČNA NAČELA mreže MATIjA. Na mreži je vzpostavljen mehanizem spremljanja zadovoljstva uporabnikov z izvedenimi storitvami – vsaka izvedena storitev je naknadno preverjena pri uporabniku, nato pa so posameznim izvajalcem dodeljene ocene (zelo dobro-5, dobro-3 in slabo-1). Tako lahko člani mreže MATIjA dobijo povratno informacijo, kako so stranke z njimi zadovoljne. Na osnovi teh ocen pa jih lahko starejši uporabniki prepoznajo kot etične in zaupanja vredne ponudnike.

  JAVNI PREVOZ

  Na brezplačni številki 080 10 10 vam bodo prijazni operaterji v klicnem centru pomagali poiskati prevoz oziroma vas bodo informirali o voznem redu in ceni vozovnic.

  CELOVITA PREVERJEVA PONUDBA

  Ponudba na mreži MATIjA se oblikuje na podlagi povpraševanja uporabnikov mreže, to so tisti starejši in njihovi svojci, ki pokličejo na 080 10 10. Ponudba se stalno spreminja in število ponudnikov na mreži  vztrajno raste.  Prednost ki jo prinaša mreža MATIjA  je v celoviti informaciji in povezovanju zelo različnih ponudnikov. Mreža s svojim načinom dela nikogar ne izključuje, zahteva le korektno in etično opravljene storitve, ki jih pri uporabnikih tudi preverja.
  Jerneja Šimenc, mreža MATIjA

  Prejšnji članekPROSTOVOLJCI, VABLJENI K SODELOVANJU NA F3ŽO
  Naslednji članekPRVI ESCAPE ROOM ZDAJ TUDI V LJUBLJANI