KOLIKO ŠKODE POVZROČA ALKOHOL?

  547

  Ob koncu novembra, meseca preprečevanja odvisnosti, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ugotavljamo, da se od vseh psihoaktivnih snovi najpogosteje posega po alkoholu. Ta je po škodi, ki jo povzroča posamezniku in drugim, na prvem mestu med najbolj škodljivimi drogami. Velik problem predstavlja tudi v Sloveniji. V zadnjem tednu novembra v Evropi že peto leto zapored obeležujemo teden osveščanja glede škode, ki jo povzroča alkohol. Letošnja osrednja tema je alkohol in rak – preprečljivo tveganje.


  Vsa zdravstvena stanja, ki so posledica škodljive rabe alkohola in škodo, povezano z alkoholom, se lahko preprečuje že s pitjem alkohola v mejah relativno manj tveganega pitja pri odraslih zdravih osebah. Pomembno je tudi , da otroci, mladostniki, nosečnice in tisti, ki bolehajo zaradi sindroma odvisnosti od alkohola in nekaterih drugih bolezenskih stanj, ne pijejo alkohola.

  Alkohol med vsemi drogami povzroči največ škode

  Alkohol je splošno znan povzročitelj sindroma odvisnosti, s katerim se v Sloveniji spopada veliko prebivalcev in njihovih svojcev, posledice pa pogosto občuti tudi širša družba. »Sindrom odvisnosti je bolezen možganov in predstavlja resno medicinsko stanje. Zdravljenje je učinkovito, pomembno pa je, da prizadeti čim prej poišče strokovno pomoč. Stigma, s katero se srečujejo odvisni in njihovi svojci, je pogosto dodatna ovira, ki vpliva na pričetek zdravljenja«, je povedala prim. doc. dr. Mercedes Lovrečič, zdravnica psihiatrinja z NIJZ, in dodala: «Alkohol povzroča ogromno škodo, tako posamezniku na telesnem in duševnem zdravju, kot tudi škodo na socialnem področju vključno s kriminaliteto, škodo v družini in skupnosti, ekonomske stroške in mednarodno škodo. Po škodi se uvršča na prvo mesto na lestvici najbolj škodljivih drog, sledijo pa heroin, kokain (»crack«), metilamfetamini, kokain in tobak. Čeprav so nekatere droge v primerjavi z alkoholom lahko bolj zasvoljive (npr. kokain), pa je raba alkohola veliko bolj razširjena povsod po svetu in s tem povezana škoda.«

  Alkohol povečuje tveganje za nastanek nekaterih vrst raka

  Evropska regija Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) beleži najvišji delež bolezni in prezgodnjih smrti zaradi alkohola na svetu. V tej regiji je ena od osmih smrti, pripisljivih alkoholu, posledica raka, na svetu pa je 12 %  vseh primerov raka v svetu povezanih z alkoholom.

  ALKOHOL POVEČA TVEGANJE ZA RAKA
  Na debelem črevesu
  Ena enota alkohola na dan poveča tveganje za 21 %
  Več kot 4 enote na dan povečajo tveganje za 52 %
  Za raka požiralnika
  Alkohol poveča tveganje za nastanek raka požiralnika za 8 krat
  Alkohol je vzrok za 44% raka požiralnika pri moških in 25% raka požiralnika pri ženskah

  Slovenija nad povprečjem po porabi alkohola in posledicah zaradi škodljive rabe alkohola

  Slovenija je po porabi alkohola in zdravstvenih posledicah zaradi škodljive rabe alkohola nad povprečjem EU in Evropske regije SZO. V Sloveniji je registrirana poraba alkohola v letu 2016 znašala 10,5 l litra čistega alkohola na vsakega prebivalca Slovenije, starejšega od 15 let, kar je manj kot zadnji dve leti. Kljub temu pa Slovenija še vedno presega mejo 5 litrov čistega alkohola na prebivalca, kar za državo pomeni, da finančna škoda zaradi posledic presega koristi od prodaje alkohola.

  V Sloveniji je v letu 2016 zaradi bolezni in stanj, ki so stoodstotno pripisljive alkoholu, v povprečju vsakih 10 ur umrla vsaj ena oseba ali skupno 826 oseb, 686 moških in 140 žensk. Več kot polovica med njimi jih je umrlo pred svojim dopolnjenim 65. letom starosti, kar predstavlja prezgodnjo umrljivost. Te smrti predstavljajo le del bremena umrljivosti, saj je veliko večje kot ga lahko rutinsko spremljamo. Pivske navade prebivalcev Slovenije ostajajo problematične, te pa sčasoma vodijo v razvoj sindroma odvisnosti od alkohola.

  Poleg tega škodljiva raba alkohola predstavlja dejavnik tveganja za poškodbe, prometne nezgode, bolezni, nasilje, umore in samomore ter se v svetu vse bolj uvršča med najpomembnejše dejavnike tveganja za manjzmožnost, obolevnost, invalidnost in umrljivost, vse te posledice pa so preprečljive.
  Več: http://www.nijz.si/sl/ob-koncu-meseca-preprecevanja-odvisnosti-in-tednu-osvescanja-glede-skode-ki-jo-povzroca-alkohol

  Prejšnji članekMITI IN RESNICE O RESPIRATORNIH BOLEZNIH
  Naslednji članekSIMBIOZA BTC CITY LAB ODPRL VRATA