KAKO ZMANJŠATI KOLIČINO PRAZNIČNIH ODPADKOV?

513

Vsa praznična zabavna doživetja so povezana s kupom odpadkov. Pa veste, kako jih pravilno odložiti? V kateri zabojnik spada ovojni papir in v katerega božične lučke, na primer? Verjetno se vam vsaj približno svita, a kar nekaj dejstev vas bo zagotovo presenetilo.

Misel na okolje tudi v veselem decembru

Po nekaterih podatkih naj bi se količina odpadkov v gospodinjstvih novembra in decembra povečali tudi do 25 odstotkov. Dobra novica pa je, da jih lahko kar 80 odstotkov ponovno uporabimo, jim spremenimo namen ali jih vsaj recikliramo.

Seveda se vsi zavedamo, da med prazniki recikliranje morda ni glavna skrb in da je to obdobje zaradi vse organizacije in druženj ter dodatne misli na vse okoli nas lahko precej stresno. A če želite narediti pravo stvar, lahko z nekaj preprostimi koraki zagotovite, da bo praznična sezona trajnostna in brez skrbi.

V zabojnikih za ločeno zbiranje odpadkov se znajde precej stvari, ki tja ne spadajo ali pa zahtevajo dodatno ločevanje.

Embalaža za hrano in pijačo, še zlasti iz papirja in kartona, je denimo lahko popolnoma reciklabilna, a če so na njej ostanki hrane ali tekočine, ne spada v zabojnik za embalažo, ampak v navadnega.

Luči, bleščice in drugi praznični odpadki se v reciklažnem centru lahko ovijejo okoli strojev, kar lahko povzroči prekinitev delovanja in okvaro opreme.

Na to, kam in kako boste odložili embalažo in izdelke, ki jih ne boste več potrebovali, je torej treba razmišljati, še preden začnete s prazničnimi veselimi uricami, okraševanjem in zavijanjem daril.

Le tako boste zmanjšali količino odpadkov in preprečili, da med prazniki ne boste iskali odgovorov na vprašanja, v kateri zabojnik kaj spada, kaj je ponovno uporabno ali primerno za predelavo in kaj ni.

Česa ne smete odložiti v zabojnik za embalažo?

Podjetja, ki se ukvarjajo z zbiranjem in predelavo odpadkov, temu pravijo »Božičkov slab seznam«. Če teh predmetov ne morete ponovno uporabiti ali podariti, jih odložite v zabojnik za mešane odpadke (običajno je črne barve), ne v tistega za embalažo:

 • ovoj z mehurčki,
 • trakovi, pentlje,
 • darilne vrečke, ki so laminirane, premazane, barvane ali z bleščicami,
 • plastificiran ovojni papir,
 • umazana embalaža za živila,
 • keramika,
 • porcelan,
 • embalaža iz pene.

Posebej odlagajte naslednje odpadne predmete:

 • oblačila in obutev (še uporabne v zabojnik za tekstil, drugače pa med kosovne odpadke),
 • praznične lučke (zabojnik za elektronsko opremo, lahko tudi center za ponovno uporabo),
 • elektronika (zabojnik za elektronsko opremo, lahko tudi center za ponovno uporabo),
 • baterije (njim namenjene škatle na prodajnem mestu).

Kam s tem odpadkom? Poglejte na strani Ekologi brez meja.

Kaj lahko reciklirate in na kakšen način?

 • Materialov, ki jih je mogoče reciklirati, ne zapakirajte v vrečke, škatle ali zaboje. Odložite jih ločeno, neposredno v ustrezen zabojnik.
 • Plastenko stisnite in zaprite pokrovček. Stisnjena embalaža zasede manj prostora v zabojniku.
 • Velikost je pomembna. Če so materiali, ki jih je mogoče reciklirati, manjši od kreditne kartice, bodo med postopkom recikliranja verjetno končali na odlagališču, lahko se tudi zagozdijo v opremi za sortiranje. Odvrzite jih v zabojnik za mešane odpadke.

1. Zavijanje prazničnih daril

Zavedajte se, da bolj kot so vam vrečke in papir za ovijanje všeč, bolj jih je nemogoče reciklirati. Reciklira se namreč lahko samo preproste, nelaminirane papirnate vrečke brez bleščic in ovojni papir.

Vrečk z bleščicami in sijočih pentelj ni mogoče reciklirati. Shranite jih in ponovno uporabite naslednje leto. S tem pomagate ohranjati naravne vire in prispevate tudi k manjšim stroškom.

Ovijalni papir z natisnjenim dizajnom je popolnoma primeren za recikliranje, prav tako preproste darilne vrečke, ki so 100-odstotno papirnate.

Če ima papirnata vrečka ročaje iz traku ali blaga in ni primerna za ponovno uporabo, ročaje odstranite, preden jo odložite v zabojnik za papir.

2. Kartonske škatle

Morda najbolj recikliran predmet v tem letnem času (in bodimo iskreni, zaradi obsedenosti s spletnim nakupovanjem čedalje bolj tudi skozi vse leto). Mislili bi, da je ta embalaža tudi najbolj preprosta za odlaganje, vendar je treba upoštevati nekaj nasvetov.

 • Pred odlaganjem škatlo sploščite, s tem boste prihranili dragocen prostor v zabojniku.
 • Materialov, ki jih je mogoče reciklirati, ne odlagajte skupaj s škatlo. Recikliranje mora vedno potekati ločeno, posameznih predmetov nikoli ne pospravite v vrečko ali škatlo.
 • Če kartonska škatla vsebuje dodatke iz drugih materialov, kot je plastično okno, jih pred odlaganjem odstranite, drugače škatle ni mogoče reciklirati in jo morate odložiti v zabojnik za mešane odpadke.
 • Samolepljivih nalepk ne odlagajte v zabojnik za embalažo, lahko pa jih pustite nalepljene na predmetih, ki se recikirajo (denimo na škatlah).

3. Embalaža za živila – še en vir zmede pri recikliranju

Počitniška zabava ustvari veliko embalaže, ki jo je mogoče reciklirati, vendar je treba vsak kos očistiti vseh ostankov hrane, preden ga odložite v ustrezen zabojnik.

Poglejmo primer. Ste naročili pice? Kartonske škatle ni mogoče reciklirati v celoti! Umazana polovica spada v zabojnik za mešane odpadke, za reciklažo je primerna samo čista polovica škatle (pokrov).

Plastenke in pločevinke spadajo v zabojnik za embalažo, steklenice pa v zabojnik za steklo, a brez pokrovčkov. V vseh primerih je pravilo pri odlaganju embalaže za živila enako: sperite in posušite jo, preden jo odložite v zabojnik.

Zapomnite si: prazno, čisto in suho. V nasprotnem primeru se vsebina razliva in zamaže preostalo embalažo v zabojniku.

Smernice, ki jih morate upoštevati pri embalaži za hrano in pijačo

 • Kovinske pločevinke za juho in zelenjavo je običajno mogoče reciklirati, razen če imajo izolirni notranji premaz.
 • Trde plastične posode in vrče je mogoče reciklirati, a jih ponekod zbirajo v zbirnih centrih.
 • Peka in prazniki gredo z roko v roki, a ne pozabite, da je papirnato škatlo iz vaše najljubše pekarne mogoče reciklirati, ne pa tudi zamaščene notranje vrečke.
 • V zabojnik za embalažo spadajo tudi ovoji za živila in vrečke za shranjevanje.
 • Nazadnje in najpomembneje: ko reciklirate embalažo za živila, se prepričajte, da je prazna, brez ostankov hrane in suha.

Po praznikih: vsi bi imeli samo nove stvari

Ko je prazničnega blišča konec, se pogosto znajdemo sredi kupa praznične razsvetljave, starih igrač, oblačil, elektronike in številnih drugih izdelkov, ki so jih nadomestili novi, kot darilo decembrskih dobrih mož. Ne pustite se motiti, zmedo boste zelo preprosto razrešili z odgovorom na vprašanje: »Ali je še uporabno in deluje?«

Kako odstraniti elektroniko?

Če se boste vseeno odločili, da elektronski izdelek zavržete, tega nikar ne storite brezbrižno. Gre namreč za nevarne odpadke, ki jih je treba zbirati posebej, zato se odpeljite do zbirnega centra ali preverite, kdaj bo premični zbirni center v vaši bližini.

VIR: ZPS

Prejšnji članekNI VSEENO, KAJ PRISTANE NA VAŠEM KROŽNIKU
Naslednji članekNOVOLETNE ŽELJE IZ PEGAZOVEGA DOMA