KAKO JE Z OPOROKO NA SODIŠČU?

  1018

  Imamo zoprn problem, povezan z oporoko. Nedavno je v visoki starosti umrl oče. Teden dni pred smrtjo je svojima sinovoma (jaz sem eden od sinov, drugih dedičev nima) napisal nekakšno oporoko, ki je bila sicer komaj čitljiva, a iz nje se je dalo razbrati, da meni zapušča starejšo hišo, ki je sicer vredna bolj malo. Moj brat se je s tem strinjal, saj ima svojo veliko hišo in tudi dober poklic. Drugih dedičev ni. Oče je oporoko nekam založil, čeprav sva ga poskušala prepričati naj jo raje deponira pri notarju. Zdaj ne vem kaj storiti. Ali lahko sodišču dava kakšno izjavo, da je bila taka oporoka dejansko sestavljena? Ali sodišče to sploh upošteva?

  Odgovor:

  Problem je rešljiv. Nobenih izjav ni potrebno dajati sodišču, ampak vaju bo sodišče v primeru, če  med vama ni spora o obstoju in vsebini take oporoke, najprej zaslišalo in po potrebi izvedlo tudi določene dokaze. Če bo ugotovilo, da se vajini izjavi glede obstoja oporoke ujemata, bo razglasilo obstoj pisne oporoke, na osnovi katere boste postali dedič očetove hiše.    

  Odgovor je posredoval mag. BOŠTJAN J. TURK, direktor Inštituta za civilno in gospodarsko pravo

  Inštitut za civilno in gospodarsko pravo (ICGP) je zasebni zavod, ki se ukvarja s pravnimi raziskavami, svetovanjem in izobraževanjem. V svojih dejavnostih združujemo znanstveno-raziskovalno delo na področju analiziranja in spremljanja novosti, predvsem na področju civilnega in gospodarskega prava. Poleg tega organiziramo različne posvete, seminarje in simpozije, vse z namenom progresivnega razvoja pravnih znanosti. Ukvarjamo se tudi s pravnim svetovanjem za različne subjekte, med katere sodijo državni organi, znanstveno-raziskovalni zavodi, gospodarske družbe, pa tudi fizične osebe in drugi. Za naše naročnike izdelujemo pravna mnenja, analize, študije in druge ekspertize, ki odsevajo poglobljene študije različnih pravnih področij. Inštitut ICGP se ukvarja tudi z založništvom in prodajo različnih publikacij in priročnikov. Pred kratkim smo izdali izredno priljubljen komplet priročnikov "Pravo za državljana", ki je namenjen pravnemu izobraževanju laične javnosti.
  Več: Inštitut za civilno in gospodarsko pravo (ICGP)

  Prejšnji članekDOSORJEVI STANOVALCI ŽE TRETJIČ NA PTUJSKI GORI
  Naslednji članekLIKOVNA KOLONIJA V ROGAŠKI SLATINI