KAKO JE Z DODATKOM ZA POMOČ IN POSTREŽBO?

  1372

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralec REVIJE VZAJEMNOST K. Z. iz Ljubljane sprašuje, ali je njegova babica upravičena do dodatka za pomoč in postrežbo, čeprav živi v domu upokojencev. Babica dobiva pokojnino po možu in prejema še dodatek za pomoč in postrežbo v znesku nekaj manj kot 300 evrov. Njeno zdravstveno stanje se je po zadnji možganski kapi še poslabšalo, tako da morajo zanjo skrbeti praktično 24 ur na dan.

  Odgovor:

  Pravico do dodatka za pomoč in postrežbo imajo uživalci starostne, invalidske, vdovske ali družinske pokojnine s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki za osnovne življenjske potrebe nujno potrebujejo stalno pomoč in postrežbo drugega.

  Bralčeva babica ima že priznano pravico do dodatka za pomoč in postrežbo za opravljanje vseh osnovnih življenjskih potreb, lahko pa spričo težkega zdravstvenega stanja pridobi pravico do dodatka za pomoč in postrežbo za najhuje prizadete kategorije upravičencev, ki je od 1. 7. 2011 dalje 414,50 evra. Kot najhuje prizadeti upravičenci se po kriterijih ministrstva za zdravstvo štejejo osebe, ki potrebujejo 24-urni nadzor svojcev (laična pomoč) in obvezno strokovno pomoč (najmanj zdravstveni tehnik) za stalno zdravstveno nego. To pomeni, da se lahko tudi svojci priučijo za opravljanje zdravstvene nege takega bolnika in jo opravljajo pod nadzorom zdravnika ali patronažne sestre.

  Izvedensko mnenje o tem, ali babica sodi med tiste, ki so upravičeni do dodatka za pomoč in postrežbo za najhuje prizadete osebe, bo na podlagi vloženega zahtevka dala invalidska komisija ali drug izvedenec ZPIZ. Če bo babici priznana pravica do dodatka za pomoč in postrežbo za najhuje prizadete osebe, se ji bo dodatek izplačeval, tudi če bo živela v domu za starejše občane ali v drugem socialnovarstvenem zavodu in ji bo strokovno zdravstveno pomoč nudilo osebje zavoda.
  V REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.

  Prejšnji članekINFORMACIJSKA DRUŽBA IN AKTIVNO STARANJE
  Naslednji članekTRIO ARS MUSICA IN STEVE KLINK TRIO & MIA ŽNIDARIČ