KAKO JE Z DELOM VDOVSKE POKOJNINE?

  15174

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralec REVIJE VZAJEMNOST B.G.. iz okolice Kranja sprašuje o višini dodatka vdovske pokojnine, ki ga poleg svoje starostne pokojnine dobiva po ženini smrti. Žena je umrla lani poleti, pogoje za starostno pokojnino s polno delovno dobo pa bi izpolnila v jeseni istega leta, zato se bralec nikakor ne more strinjati s 50 evri vdovskega dodatka, saj je žena kar 37 let plačevala prispevke za pokojninsko zavarovanje.

  Odgovor:

  Pravico do dela vdovske pokojnine pridobita vdova ali vdovec, ki sta se odločila, da bosta uživala svojo starostno ali invalidsko pokojnino. Po prejšnji pokojninski zakonodaji (do leta 2000) je zavarovanec, ki je pridobil pravico do dveh ali več pokojnin iz obveznega zavarovanja v Republiki Sloveniji, lahko uveljavil te pokojnine, vendar jih ni mogel uživati sočasno. Imel pa je možnost, da je užival tisto, ki je bila zanj najugodnejša, torej bodisi svojo osebno ali družinsko pokojnino po pokojnem partnerju. Na novo uvedena pravica do dela vdovske pokojnine predstavlja delen odstop od načela, da zavarovanec v Republiki Sloveniji lahko uživa zgolj eno pokojnino iz obveznega zavarovanja.

  Bralec se je po smrti žene odločil, da bo še naprej užival svojo starostno pokojnino, hkrati pa bo uveljavil del vdovske pokojnine, ker je bilo to zanj verjetno najugodneje. Če bi bil skupni znesek njegove starostne pokojnine z delom vdovske pokojnine nižji od zneska vdovske pokojnine, pa bi lahko uveljavil le pravico do vdovske pokojnine, odmerjene v višini 70 odstotkov ženine invalidske pokojnine, ki bi ji šla ob smrti. Odmera dela vdovske pokojnine se namreč razlikuje od odmere vdovske pokojnine, saj se odmeri le v višini 15 odstotkov zneska vdovske pokojnine, vendar največ v višini 15 odstotkov povprečne mesečne pokojnine v državi v minulem letu. Iz bralčevih navedb sledi, da naj bi bila njegova vdovska pokojnina približno 340 evrov, kar je 70 odstotkov ženine pokojnine ob njeni smrti. Del vdovske pokojnine, ki znaša 15 odstotkov vdovske pokojnine, pa tako znaša blizu 50 evrov. Zakonodaja torej ne dovoljuje, da bi uživalec lastne pokojnine užival še celotno vdovsko pokojnino. Že to, da jo lahko uživa v višini 15 odstotkov, je napredek v primerjavi s prejšnjo rešitvijo.

  V REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.

  Prejšnji članekANSAMBEL PEGAZ V PEGAZOVEM DOMU
  Naslednji članekANKETA O EVROPSKEM LETU AKTIVNEGA STARANJA