KAKO FINANCIRATI NAKUP AVTOMOBILA?

  491

  Kljub številnim popustom in trenutno razmeroma ugodnemu financiranju, je nakup avtomobila še vedno velik finančni zalogaj, za katerega je potrebno kar nekaj načrtovanja. V ZPS so preverili, kakšne možnosti in pogoji financiranja so potrošnikom na voljo in primerjali najem kredita rabljenega ter novega avtomobila. Ugotovili, da so razlike med ponudbami občutne – razlika med najbolj in najmanj ugodnim ponudnikom je lahko več kot 600 evrov.  Približno štiri od petih slovenskih gospodinjstev imajo vsaj en avto, število registriranih avtomobilov pa je po nekaj kriznih letih spet začelo naraščati. Pri tem se povečuje  tudi povprečna starost avtomobila v Sloveniji in znaša po podatkih Statističnega urada 9,4 leta. Pri nakupu oz. prodaji avtomobila imajo potrošniki zelo različne strategije. Nekateri ga želijo prodati najkasneje po petih letih, ko je prodajna cena dokaj visoka. Drugi avtomobila ne želijo hitro zamenjati in ga vozijo, dokler se ne začne kvariti. Ne glede na strategijo, pa se marsikateri potrošniki ob nakupu bodisi novega ali rabljenega avtomobila znajde pred dilemo, kako financirati nakup.

  Če prihrankov ni (zadosti)

  »Avto je seveda najugodneje kupiti s prihranki. Četudi prihranki zadostujejo le za del kupnine in niso namenjeni drugim pomembnim ciljem, je dobro vedeti, da nobeno varčevanje ali naložba ne bosta tako donosna, kot boste morali odšteti za stroške financiranja avtomobila,« opozarja Boštjan Krisper iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Seveda vedno velja upoštevati nasvet, da morate pred izposojo denarja najprej narediti pregled svojih dohodkov in izdatkov. Razmislite tudi o drugih finančnih načrtih in morebitnih novih finančnih obremenitvah, ki vas čakajo v prihodnjih letih. Pri avtomobilu ne pozabite na stroške uporabe in vzdrževanja v naslednjih letih.« V tipičnem gospodinjstvu pomenijo stroški, povezani z avtomobilom, kar okoli 16 odstotkov celotnih izdatkov, pri čemer v povprečju veliko več namenijo za vzdrževanje, nakup goriva in zavarovanje avtomobila kot pa za njegov nakup.  

  Financirati nakup s kreditom ali z lizingom?

  Ključna razlika za potrošnika je, da z najemom kredita postane lastnik avta takoj, pri lizingu pa vozilo zanj kupi lizingodajalec, ki ga potrošniku pod dogovorjenimi pogoji in mesečnimi zneski odda v uporabo. To ima lahko posledice tako za pogoje za odobritev financiranja, kakor tudi za stroške in pravice potrošnika. Pri odločanju med obema načinoma financiranja je torej za potrošnika pomembno, da ne primerja le ugodnosti financiranja, ampak ne pozabi tudi na druge dejavnike.

  Ne hitite, vzemite si čas za primerjavo ponudb financiranja – razlike so občutne

  Na ZPS so ob tej priložnosti primerjali ponudbe financiranja nakupa avtomobila nižjega razreda, in sicer novega za 15.000 evrov in 5 let starega za 7.500 evrov, ponudbe pa so zbrane v tabeli, ki je brezplačno dostopna na povezavi. Razlike med ponudbami so občutne, saj je razlika med najbolj in najmanj ugodnim ponudnikom kredita s fiksno obrestno mero pri upoštevanih ponudbah za rabljeno vozilo 460 evrov, za novo pa 665 evrov. »Primerjava ponudb za financiranje avtomobila se torej splača. Potrošnikom svetujemo naj se pozanimajo tako pri prodajalcu avtomobilov kot v bankah. In ne le pri najbližjem trgovcu in svoji banki, ampak tudi pri drugih, saj trenutno vlada na trgu dokaj živahen boj za nove stranke,« svetuje Boštjan Krisper iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Mogoče ne bo odveč namig, da se boste lahko za še boljšo ponudbo najbolje pogajali z ugodno ponudbo konkurenta v roki.«
   
  Ob zbiranju ponudb je pomembno, da potrošnik pridobi pisno informacijo o končni ceni avtomobila (torej z vso dodatno opremo) in ponudbo za financiranje nakupa, v kateri so zajeti vsi stroški in način odplačevanja. »Ponudbe bodo potrošniki najenostavneje primerjali med seboj s pomočjo EOM, efektivne obrestne mere, ki pokaže, kakšni so skupni stroški kredita,« opozarjajo na ZPS.

  Celoten članek je objavljen v reviji ZPStest, april 2016 in brezplačno dostopen a klikom TUKAJ.

  Prejšnji članek7. APRIL: SVETOVNI DAN ZDRAVJA 2016
  Naslednji članekŠANSON NA LJUBLJANSKEM GRADU: VITA MAVRIČ