IZROČILNA POGODBA ALI O DOSMRTNEM PREŽIVLJANJU

  729

  Ali mi lahko na kratko razložite, v čem so bistvene razlike med izročilno pogodbo in pa pogodbo o dosmrtnem preživljanju?

  Odgovor:

  Gre za pogodbi, ki imata različen značaj. Namen izročilne pogodbe je v nekakšnem vnaprejšnjem dedovanju – z njo se izročitelj zaveže, da bo izročil in razdelil svoje premoženje svojim potomcem. Taka pogodba je veljavna le tedaj, če se z njo strinjajo vsi potomci, ki bi bili po zakonu poklicani, da dedujejo po izročitelju. Ko je izročilna pogodba  podpisana in se z njo strinjajo vsi potomci, je premoženje, ki ga je izročitelj na tak način izročil sopogodbenikom »zapečateno« in ne more več postati predmet dedovanja ali uveljavljanja nujnih deležev. Namen pogodbe o dosmrtnem preživljanju pa je vzpostavitev nekakšnega vzajemnega daj-dam razmerja, ki je običajno sklenjena le med dvema pogodbenima partnerjema, za njeno veljavnost ni potrebno pridobiti soglasja drugih potomcev.

  Odgovor je posredoval mag. BOŠTJAN J. TURK, direktor Inštituta za civilno in gospodarsko pravo

  Inštitut za civilno in gospodarsko pravo (ICGP) je zasebni zavod, ki se ukvarja s pravnimi raziskavami, svetovanjem in izobraževanjem. V svojih dejavnostih združujemo znanstveno-raziskovalno delo na področju analiziranja in spremljanja novosti, predvsem na področju civilnega in gospodarskega prava. Poleg tega organiziramo različne posvete, seminarje in simpozije, vse z namenom progresivnega razvoja pravnih znanosti. Ukvarjamo se tudi s pravnim svetovanjem za različne subjekte, med katere sodijo državni organi, znanstveno-raziskovalni zavodi, gospodarske družbe, pa tudi fizične osebe in drugi. Za naše naročnike izdelujemo pravna mnenja, analize, študije in druge ekspertize, ki odsevajo poglobljene študije različnih pravnih področij. Inštitut ICGP se ukvarja tudi z založništvom in prodajo različnih publikacij in priročnikov. Pred kratkim smo izdali izredno priljubljen komplet priročnikov "Pravo za državljana", ki je namenjen pravnemu izobraževanju laične javnosti.
  Več: Inštitut za civilno in gospodarsko pravo (ICGP)

  Prejšnji članekbolha.com: SEMENA GOJI JAGOD PROTI STARANJU
  Naslednji članekZPS: BANKE SPET DRAŽIJO SVOJE STORITVE