IZRAČUN ODSTOTKA TELESNE OKVARE

  3903

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralka REVIJE VZAJEMNOST A. P. iz Žalca je pred leti dobila odločbo o zavrnitvi pravice do invalidnine za telesno okvaro, ker je bila le 30-odstotna. V letošnjem letu pa je invalidska komisija ocenila, da ima poleg že ugotovljene še novo, 40-odstotno telesno okvaro zaradi bolezni. Prejela je odločbo o priznani pravici do invalidnine za 50-odstotno telesno okvaro, zato jo zanima, ali ji je pravilno priznana invalidnina, saj ima dve telesni okvari, ki skupaj dosegata 70-odstotno okvaro.

  Odgovor:

  Po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pridobi zavarovanec pravico do invalidnine za telesno okvaro, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, če je njegova telesna okvara najmanj 30-odstotna, in to ne glede na dopolnjeno pokojninsko dobo. Če pa je telesna okvara posledica bolezni ali poškodbe mimo dela, pridobi pravico do invalidnine, če znaša telesna okvara najmanj 50 odstotkov in če je ob nastanku telesne okvare dopolnil ustrezno pokojninsko dobo ali pa je uživalec starostne ali invalidske pokojnine.

  Sporazum o seznamu telesnih okvar med drugim tudi določa, da se v primeru, ko gre za dve ali več telesnih okvar, določi skupen odstotek telesne okvare tako, da se najvišji odstotek posamezne okvare poveča:

  –    za 20 odstotkov za vsako nadaljnjo telesno okvaro, ki dosega 50 odstotkov ali več,
  –    za 10 odstotkov za vsako nadaljnjo telesno okvaro, ki dosega 40 ali 30 odstotkov.

  Ker je bralka že imela priznano 30-odstotno telesno okvaro zaradi posledic bolezni, za katero pa ni pridobila pravice do invalidnine, je z nastankom nove, 40-odstotne telesne okvare zaradi posledic bolezni nastala pravna podlaga za pridobitev pravice do invalidnine. Pravica do invalidnine za skupno 50-odstotno telesno okvaro je bralki priznana pravilno, saj se k odstotku višje telesne okvare prišteje 10 odstotkov za vsako nadaljnjo telesno okvaro, ki dosega 40 ali 30 odstotkov (40% + 10% = 50%). Odstotki telesnih okvar se namreč ne seštevajo, temveč se, kot je bilo že omenjeno, najvišji odstotek telesne okvare poveča za 20 ali za 10 odstotkov glede na novougotovljeno telesno okvaro.

  V REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.

  Prejšnji članekSIMBIOZ@ BO TUDI TO JESEN POVEZOVALA
  Naslednji članekRAZSTAVA ŠTEFKE KORDEŽ V PV ZIMZELEN