F3ŽO: VSI SMO ENA GENERACIJA!

  538

  Pod okriljem treh organizatorjev, družbe Proevent, Zveze društev upokojencev Slovenije in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, se je po treh dneh zaključil 17. Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO).

  Časovno in vsebinsko se F3ŽO že vsa leta navezuje na 1. oktober, mednarodni dan starejših, in v ta namen pripravlja številne pogovore in predstavitve za zdravo in aktivno staranje. Tokrat je festival, ki krepi medgeneracijsko povezovanje, soustvarjalo več kot 2.200 posameznikov, Cankarjev dom pa je od 26. do 28. septembra obiskalo 17.000 obiskovalcev iz vse Slovenije, dogodek je soustvarjalo tudi 300 otrok. Festivala so se udeležila še 3 predstavništva iz tujine – Makedonije, Srbije in Italije.

  Geslo Vsi smo ena generacija!, ki ga festival sporoča že četrto leto, je prav gotovo zaživelo v času 17. F3ŽO. V okviru dogodka se je namreč zvrstilo 65 izobraževalnih dogodkov, 130 kulturnih dogodkov na dveh medgeneracijskih odrih, 5 dogodkov v Linhartovi dvorani, številni protokolarni dogodki, med drugim tudi prvo srečanje bivših ministrov za delo z aktualno ministrico dr. Anjo Kopač Mrak, v okviru dogodka pa so organizatorji pripravili tudi 6 natečajev za predstavnike različnih starostnih skupin.

  Vse bolj medgeneracijski festival

  Prvi festivalski dan ob 10. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je potekala otvoritvena slovesnost. Navzoče so nagovorili ljubljanski župan Zoran Janković, predsednik ZDUS Janez Sušnik, dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, Karl Erjavec, minister za zunanje zadeve in podpredsednik vlade RS. Osrednja govorka svečanosti je bila dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je (kot navaja STA) poudarila, da bi bilo najslabše za družbo to, da bi prišlo do konflikta med generacijami, zato je na otvoritveni slovesnosti izrazila zadovoljstvo, da festival postaja vse bolj medgeneracijski.

  Bivši ministri za delo o položaju zaposlovanja starejših

  V okviru 17. Festivala za tretje življenjsko obdobje so se na povabilo pristojne ministrice za delo dr. Anje Kopač Mrak o strategijah vključevanja in zaposlovanja starejših odzvali bivši ministri za delo. Jožica Puhar (ministrica za delo 1990–1994), Vlado Dimovski (2000–2004), Janez Drobnič (2004–2006) in Ivan Svetlik (2008–2011) so tako predstavili stanje zaposlovanja starejših v času lastnega ministrovanja in svoja videnja o stanju v državi danes. Kot navaja STA je Puharjeva poudarila pomen različnih stimulacij in olajšav pri zaposlovanju starejših, Dimovski je poudaril splet makro in mikro sprememb, ki naj bodo cenejše od prezgodnjega upokojevanja starejših, Drobnič se je zavzel za čim bolj fleksibilne oblike tako zaposlovanja kot upokojevanja, kar bi spodbudilo delovno aktivnost starejših, Svetlik pa je kot nesmiselno označil prisilno upokojevanje predvsem v javnem sektorju (navaja STA).

  Častni ambasador

  Letošnji naziv za častnega ambasadorja je prejel predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, antropolog in socialni delavec dr. Jože Ramovš, ki je snoval in sodeloval pri številnih dogodkih strokovnega programa in tudi na drugih organizacijskih ravneh dogodka. 

  Spremljevalni program

  Festival je v treh dneh poskrbel še za bogat kulturni, spremljevalni in izobraževalni program,  poskrbel je za predstavitev vseh za starejše pomembnih e-storitev in njihove praktične prikaze, organiziral kuharske, športno-gibalne, plesne in druge delavnice, ni pa pozabil niti na medgeneracijsko povezovanje. Kulturni, literarni in likovni program je tako soustvarjalo tudi 300 otrok iz osnovnih šol in vrtcev.

  V ekipi organizatorjev se tako iskreno zahvaljujemo vsem članom programskega sveta festivala, razstavljavcem, sponzorjem, kulturnim in izobraževalnim ustvarjalcem, prostovoljcem in seveda obiskovalcem iz vse Slovenije za izjemno festivalsko vzdušje!

  Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo tudi prihodnje leto, ko se bomo ponovno srečali med 1. in 3. oktobrom 2018.

  Častni pokrovitelj 17. F3ŽO je dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS.

  Ekipa F3ŽO

  Prejšnji članekČESTITKA: MEDNARODNI DAN STAREJŠIH
  Naslednji članekKAM PO INFORMACIJE O ZDRAVI PREHRANI?