DRUŽENJE GENERACIJ BREZ ČAKALNIH VRST

  415

  SENIOR RESORT MGC BISTRICA, DOMŽALE

  Moderni Senior resort, ki na unikaten način združuje dom za starejše in oskrbovana stanovanja, je premišljeno umeščen na obrobje Domžal, kjer je središče mesta dostopno že v nekaj minutah, hkrati pa se z urejeno sprehajalno potjo ob rečici, Kamniški Bistrici, že dotika tudi narave. Preverili smo, kakšen je utrip centra danes, po skoraj dveh letih delovanja.

  »Naš center je vsak dan bolj obiskan in zamisel, da vanj umestimo še kavarnico, lekarno, studio vadb za dušo in telo ter drugo, kar je na voljo tudi zunanjim obiskovalcem, se je izkazala za prijetno osvežitev življenja v centru. Tako se tu resnično povezuje več generacij.«, pove direktorica Andreja Makuc. »Bivalni pogoji v Senior resortu so nadstandardni, nega v domu je trenutno še samoplačniška. Menim, da delamo dobro, kar nam potrjujejo zadovoljni stanovalci. Trenutno je na voljo še nekaj prostih mest, tako v domskem delu, kot v oskrbovanih stanovanjih.«

  Nadstandardni bivalni pogoji

  V nižji lameli Senior resorta, ki je od 1. do 3. nadstropja v celoti namenjena domu za starejše in v 1. nadstropju višje lamele, je 69 prostornih eno in dvoposteljnih sob, v katerih je prostora za 103 stanovalce. Ti se lahko namestijo v okoli 20 m² velikih enoposteljnih sobah, dvoposteljne pa imajo površino od 22 m² do 35 m². Na voljo  je tudi pet apartmajev s kvadraturo  29 m². V vseh nadstropjih je prostor za dnevno druženje s priročno čajno kuhinjo, v domskem delu pa so tudi knjižnica, internetni kotiček, prostor za delovno terapijo, ambulanta splošnega zdravnika… V osrednjem prostoru v pritličju se poleg že naštete kavarne, lekarne, studia vadb za dušo in telo nahajajo še frizerski salon, salon za nego, pedikuro in masaže, salon naravnih terapij, medicinski center, zobozdravstvena ambulanta, protibolečinska ambulanta ter salon športnih in tecar terapij.

  »Želimo, da se stanovalci pri nas počutijo prijetno in domače. Lahko si s seboj prinesejo tudi kakšen košček starega doma, manjše pohištvo, preprogo, televizijo oziroma priljubljene predmete, na stene si lahko namestijo svoje slike. Lahko imajo tudi kakšno malo domačo žival. Najpogosteje so to papagaji in ribice, v delu z oskrbovanimi stanovanji pa sta tudi že pes in muca.«, zaupa Nada Slak, vodja socialnega programa.

  Kupnina z odlogom

  V višji lameli, od 2. do 6. nadstropja, je na voljo 82 oskrbovanih stanovanj s površino od 35m² do 78 m². V vseh stanovanjih je možno z opremo spalni del ločiti od bivalnega . Stanovanja imajo ložo ali balkon ter shrambo v kleti. V kletni etaži je mogoče kupiti ali najeti parkirno mesto.

  »Stanovanja so neopremljena, prilagojena za bivanje starejših. Kupec se lahko vseli takoj po plačilu pologa (are), preostalo kupnino pa odplačuje mesečno in jo odplača najkasneje do septembra 2016. Tako ima dovolj časa, da v miru proda svoje staro stanovanje,« pove Benita Kovič, ki skrbi za prodajo stanovanj. »Prednost oskrbovanih stanovanj so nizki stroški bivanja, saj je objekt zasnovan kot energetsko varčna stavba, z maksimalnim izkoristkom obnovljivih virov energije (za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje se kot primarni vir energije uporablja podtalnica, vsako oskrbovano stanovanja je prezračevano z napravo za prezračevanje z vračanjem energije z visoko stopnjo izkoristka odpadne toplote, toplotna izolacija ovoja hiše v debelini 16 cm je iz kamene volne, objekt ima troslojno zasteklitev na severni strani ter dvoslojno zasteklitev z zunanjimi senčili na elektromotorni pogon na južni strani…).«

  Tudi stanovalcem v oskrbovanih stanovanjih je v sklopu MGC Bistrica zagotovljena raznovrstna celodnevna pomoč, lahko pa izbirajo tudi med posameznimi storitvami kot so pospravljanje, pranje, sušenje ali likanje perila oziroma pomoč pri osebni higieni. Stanovalci se lahko prehranjujejo v skupni jedilnici centra ali pa jim obroke dostavljajo v stanovanje. Izvirna prednost za lastnike ali najemnike oskrbovanih stanovanj je tudi v tem, da v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja zaradi povezanosti objektov ni potrebna namestitev v domskem delu.

  Vabljeni na ogled in predstavitev

  Odločitev o selitvi na stara leta za nikogar ni enostavna. V Senior resortu priporočajo predhoden ogled njihovih prostorov in ponudbe, da bi bila sprememba čim manj stresna za celotno družino.

  Nada Slak: »Najpomembnejši za čim hitrejše prilagajanje starostnika na novo življenjsko okolje je primerno informativen in prijazen sprejem. Z vsakim posebej se ob sprejemu pogovorim, mu predstavim vse možnosti njegovega bivanja in dejavnosti, razkažem celoten kompleks in predstavim osebje. Starostnikom tudi kasneje pomagamo pri urejanju osebnih zadev, pospremimo ga na sprehod ali trgovino, ali pa ga z našim avtomobilom in spremljevalcem odpeljemo do pristojnega urada, zdravnika specialista, ki ga morda v naši ustanovi ni.«
  Za več informacij KLIKNITE TUKAJ >>>

  Prejšnji članekSKUPINSKI NAKUP PLINA IN ELEKTRIKE. PRIHRANITE!
  Naslednji članekNA KOGA SE OBRNITI, KO NE ZMOREMO SAMI?