DRUŠTVO PSIHOLOGOV SLOVENIJE MED PREJEMNIKI NAGRAD

966

Slovensko društvo je med 23 prijavljenimi kandidati iz EU in Združenega kraljestva, ki so prejeli nagrado za izreden prispevek k boju proti pandemiji COVID-19 in njenim katastrofalnim posledicam.

Evropski ekonomsko-socialni odbor (EESO) je nagrado za solidarnost civilne družbe podelil Društvu psihologov Slovenije za projekt psihosocialne podpore ljudem vseh starosti med pandemijo. Društvo zagotavlja tudi strokovno podporo psihologom pri tem, kako se najbolje spoprijeti z učinki pandemije.

EESO, svetovalni organ, ki zastopa evropsko civilno družbo na ravni EU, je društvo razglasil za najboljšega slovenskega kandidata za nagrado in dejal, da je bilo njegovo delo odličen primer izjemne solidarnosti med krizo zaradi COVID-19.

Podpora ljudem vseh starosti

Aktivnosti, za katere so bili v Društvu psihologov Slovenije nagrajeni, se izvajajo pod okriljem Operativne skupine za izvajanje psihološke pomoči v razmerah epidemije, ki jo koordinira NIJZ. Ena bolj izpostavljenih aktivnostih je telefon za psihološko podporo ob epidemiji covida-19 (080 5100), s katerim skupaj z NIJZ in drugimi organizacijami, prebivalcem nudijo razbremenilne pogovore ob stiskah, s katerimi se soočamo zaradi epidemije. 

Nudena psihosocialna podpora je koristila številnim ljudem, med drugimi šolarjem in študentom, pobuda pa je okrepila tudi povezave med strokovnjaki na tem področju. Dolgoročno je vzpostavila mrežo strokovnjakov, ki se lahko aktivirajo v primeru novega izbruha pandemije ali nesreče.

Društvo psihologov Slovenije je bilo razglašeno za enega od 23 nagrajencev na virtualni podelitvi nagrad, ki jo je 15. februarja organiziral EESO.

Društvo je ustvarilo telefonske linije za klice v sili, ki med drugim ponujajo brezplačno svetovanje za šolarje in študente. Vzpostavili in vodili so jih študenti psihologije, ki so bili pod vodenjem vključeni tudi v delovanje projekta. Društvo je objavilo smernice in oblikovalo spletišča za psihologe ter pripravilo gradivo za javnost o psiholoških posledicah pandemije.

Psihološke posledice pandemije

“To je dokaz, da je hitra aktivacija prostovoljcev v krizi, ne da bi razmišljali o povračilu stroškov, pravi način,“ je dejal predsednik Marko Vrtovec. “Glavni vir zadovoljstva naših prostovoljcev na področju psihološke pomoči ob epidemiji COVID-19 je vedenje, da so ljudem pomagali bolje obvladati krizo. Če smo uspeli odpraviti eno samo misel na samomor in rešiti življenje, smo izpolnili svoj cilj.“

Tudi drugi slovenski kandidati, ki so se potegovali za nagrado EESO, so predložili visokokakovostne projekte. Med njimi je Pimp my Walls, ki je ustvarjalna pobuda za pomoč umetnikom pri preživljanju med omejitvijo gibanja, hkrati pa širšo javnost spodbuja, da vzljubijo umetnost. Projekt „Vi ste za nas, zdaj bomo mi za vas“ pa je povezal otroke s stanovalci upokojenskih domov.

Več informacij o vseh nagrajencih in drugih kandidatih: TUKAJ

Prejšnji članekPOSKOČNI RDEČI NOSKI NA TURNEJI V PEGAZOVEM DOMU
Naslednji članekSREBRNA NIT POZIVA: ODPRITE DOMOVE STAREJŠIH