ČRNI PETEK IN SPLETNI PONEDELJEK

1101

Kot številne druge bolj ali manj dobre pogruntavščine je Črni petek (Black Friday) k nam prišel iz ZDA. Gre za zadnji petek v novembru, ko so trgovci le za en dan močno znižali cene in tako označili pričetek decembrske nakupovalne mrzlice (in popustov). Kot odgovor na to so spletni trgovci v ZDA leta 2005 ponudili Spletni ponedeljek (Cyber Monday), najprej predvsem za izdelke elektronike in računalništva, v zadnjih letih pa popuste konec novembra ponujajo praktično vsi (spletni) trgovci.

Pa so v tem času cene tudi v resnici najnižje? Naši kolegi iz britanske potrošniške organizacije Which so lani ugotovili, da 60% cen, ki jih trgovci ponujajo v okviru razprodaj na Črni petek, ni najnižjih v celem letu. V približno polovici primerov so bile cene v okviru decembrskih spletnih razprodaj namreč še nižje.

Čeprav so nekatere ponudbe v okviru razprodaj na Črni petek res ugodne, niso vse tako dobre kot se zdi na prvi pogled. Naj vas v petek ne zagrabi nakupovalna mrzlica, pomembno je, da se na spletne razprodaje dobro pripravite.

1. Načrtovanje je pomembno

Prijavite se na e-novice vaših priljubljenih trgovcev, spremljajte jih na družbenih omrežjih. Velikokrat so prejemniki novic deležni popustov še kakšen dan pred `uradnim´ Črnim petkom.

2. Pričnite Črni petek …že v četrtek

Čeprav se vrata klasičnih trgovin odprejo šele ob 9ih, spletni trgovci nikoli ne počivajo. Če res nameravate opraviti velik nakup, je dobro, da to storite čim prej. Ugodne spletne ponudbe ali kode za popust navadno pričnejo veljati takoj po polnoči in najboljše ponudbe so tudi hitro razprodane.

3. Preverite tudi pri drugih trgovcih: naj vas ne zavede višina popusta, pomembna je cena

Pomembno je, da za izdelek, ki ga imate v mislih, spremljate ceno vsaj nekaj tednov ali mesecev. Tako boste vedeli, ali je ponudba na Črni petek v resnici dobra. In to ne le pri enem trgovcu, ampak tudi pri konkurenci.
Tudi nekateri slovenski spletni trgovci ponujajo možnost najnižje cene. Če pri katerem drugem trgovcu `odkrijete´ še nižjo ceno, jo izenačijo. Uporabite spletne strani za primerjavo cen in gibanje cen v zadnjih mesecih.

4. Prijavite se na spletno stran in položite izdelke v košarico

Na črni petek imajo številni spletni trgovci povečan promet na strani, zato le-te delujejo počasneje ali v kakšnih trenutkih sploh ne. Prijavite se na stran in v košarico položite izdelke, ki jih želite kupiti. Proces nakupovanja boste lahko opravili hitreje.

5. O izdelku poiščite čim več informacij

Cena je ugodna, kaj pa kakovost izdelka? Boste z njim zadovoljni? Bo izpolnil vaša pričakovanja. Pomembno je, da že pred nakupom poiščete čim več informacij, posebej, če gre za dražje izdelke. Obstajajo seveda bolj ali manj zanesljivi viri informacij, o resnicoljubnosti Amazonovih ocen smo že pisali.
Velikokrat se izkaže, da so cenejši izdelki boljše kakovosti kot njihovi držaji konkurenti, ali pa da obstajajo cenejše in enako dobre alternative.

6. Je (res ugoden) nakup neznane blagovne znamke v resnici dober posel?

Ne trdimo, da so izdelki manj znanih blagovnih znamk slabše kvalitete, a dobro znana imena iz sveta zabavne elektronike, mobilne telefonije in računalništva niso zaman tako znana. Črni petek je za številne trgovce odlična priložnost, da počistijo zaloge izdelkov, ki jih ne prodajajo dobro ali ker jih potrošniki vračajo, ker z njimi niso zadovoljni. In ker ima televizor oznako 4K in HDR še ni nujno, da bo slika tako dobra kot pri najboljših modelih na testu.

7. Ne čisto zadnji model, a še vedno dobra alternativa

Posebej pri tehničnih izdelkih velja, da proizvajalci približno vsako leto predstavijo nov model določenega telefona, tabličnega računalnika ali televizorja. Kot kažejo naši testi, stari modeli niso vedno slabši od predhodnikov, imajo pa občutno nižje cene. Če vam torej ne pomeni veliko, da v žepu ali torbi nosite zadnji model telefona ali tablice, ali da na zidu visi zadnji model televizorja – tako ali tako bodo po letu dni na voljo novi modeli – lahko prihranite tudi s tem, da ne kupite zadnjega modela.

8. Uporabite telefon

Ne želite kupovati prek spleta in raje nakupujete v klasični trgovini? Kljub vsemu uporabite telefon. Pred nakupom preverite spletne cene. Če so cene na spletu nižje, povprašajte trgovca za popust.

9. Ste si premislili? Ponudba le ni tako dobra, kot ste pričakovali?

Če izdelek ni takšen, kot ste pričakovali da bo, imate pri nakupu po spletu možnost, da ga v 14ih dneh vrnete trgovcu, on pa vam mora vrniti kupnino. Veliko spletnih trgovcev ima rok za vračilo izdelkov še daljši, a preverite, ali to velja tudi na Črni petek.
V primeru, da ste nakup opravili v klasični trgovini, trgovcu izdelka s katerim ni nič narobe, ni treba sprejeti nazaj. Gre pa seveda za dobro poslovno prakso.

10. Ne pozabite na Spletni ponedeljek (Cyber Monday) in decembrske popuste.

Ste zamudili ponudbo? Kot smo že zapisali na začetku: obstaja velika možnost, da bodo cene v prihodnjih dneh še nižje.
VIR: https://www.zps.si/

Prejšnji članekBOLJŠE OBVLADOVANJE KRHKOSTI V EU
Naslednji članekZPS: ODLOČEN NE ZMANJŠEVANJU PRAVIC